Työnhaku käyntiin

Työnhaku on siinä mielessä kiehtova prosessi, että erilaisia tarinoita työnhausta on yhtä paljon kuin itse hakijoitakin. Toinen on työn suhteen avoin ja saattaa etsiä töitä puhtaasti tienestin perässä. Toiselle saattaa taas olla hyvinkin tarkkaa millaisessa työpaikassa hän haluaa työskennellä, jolloin vaihtoehtoja mistä valita on vähemmän.

Yksi etsii työpaikkaa aktiivisesti, lähettää useita hakemuksia, ottaa aktiivisesti yhteyttä ja ottaa työpaikan vastaan heti kun mahdollisuus tulee. Toisella ei taas ole kiirettä löytää uutta työpaikkaa ja työnhaku on passiivista. Hän lähettelee hakemuksia silloin tällöin vastaan tuleviin mielenkiintoisiin työpaikkoihin ja mahdollisesti ottaa työpaikan vastaan sellaisen saadessaan.

Olipa lähestymistapasi työnhakuun millainen vain, tästä työnhakuoppaasta saat tukea edessä odottavaan prosessiin.

työnhaku alkaa omien taitojen kartoituksella

Käy katsomassa Wellpackin avoimet työpaikat, mikäli sieltä voisi löytyä sopiva työpaikka itsellesi. Myös Duunitorin sivuilta löydät kattavasti eri työmahdollisuuksia

Tee itsellesi tarvekartoitus

Heti työnhakuprosessin alkuvaiheessa on hyvä pysähtyä hetkeksi ja jutella itsensä kanssa. Kirjoita ylös tai käy ajatuksen tasolla huolellisesti läpi omat vahvuutesi, heikkoutesi, tavoitteesi, mielenkiinnon kohteesi, osaamisesi ja kokemukset aikaisemmista työsuhteista. Kukapa voisi paremmin tietää mitä haluamme kuin me itse. 

Tämän vaiheen hyödyt ovat ilmeiset. Kun teet jo valmiiksi selväksi itsellesi millaista työtä etsit, on avointen työpaikkojen etsiminen helpompaa ja muun muassa suodattimien käyttö haussa mahdollista. Työnantajan vakuuttaminen omasta soveltuvuudesta työpaikkaan on myös tehokkaampaa, kun tietää oman sopivuuden siihen.

Mukaudu

Työnhaku on matchien muodostamista työnantajien ja työnhakijoiden välillä. Molemmilla on tietyt odotukset ja vaatimuksen mitä toiselta odottaa. Työpaikan saaminen työnhakijan näkökulmasta on siitä kiinni, pystyykö täyttämään työnhakijan tarpeet. Tämän vuoksi on tärkeää pystyä sopivissa määrin mukautumaan työnantajan tarpeisiin, pysymällä kuitenkin totuuden mukaisena. 

Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, ettei lähetä samaa työhakemusta useaan eri avoimeen työpaikkaan. Hakemuksen lukija huomaa nopeasti, ettei hakemusta ole kirjoitettu heille. Tällöin riskinä on, että kultaakin kalliimpi hyvä ensivaikutelma jää saavuttamatta. Sen sijaan kirjoita hakemus nimenomaan kyseistä työpaikkailmoitusta silmällä pitäen. Pyri vastaamaan työantajan tarpeisiin ja suuntaa hakemus suoraan sille. 

Lue lisää:

CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon

Näillä vinkeillä nappaat itsellesi mieluisan kesätyön!

LinkedIn Profiili kuntoon näillä vinkeillä