Hyvä työhakemus

Mikä on työhakemus? 

Työhakemus on noin kolme sivua pitkä kokonaisuus, joka koostuu ansioluettelosta ja hakemuskirjeestä. Tavallisesti ansioluettelo, eli CV vie kokonaisuudesta kaksi sivua ja hakukirje yhden. Työhakemuksella on tasan yksi tehtävä: vakuuttaa työnantaja hakijan osaamisesta, motivaatiosta ja soveltuvuudesta kyseiseen työpaikkaan. Työhakemuksessa hakija myy omaa osaamistaan työnantajalle. Työhakemus määrittää usein sen, eteneekö työnhakuprosessi työhaastatteluun asti, joten siihen kannattaa panostaa.

Yksi työhakemus kerrallaan

Työhakemus kannattaa aina personoida vastaamaan yhtä työpaikkaa kerrallaan. Sen sijaan, että lähettäisi saman hakemuksen useaan eri paikkaan, on tehokkaampaa nostaa jokaiseen hakemukseen aina joitain kyseiseen työpaikkailmoitukseen liittyviä seikkoja. Esim. “Ilmoituksessa mainittiin plussaksi kontaktit alan muihin toimijoihin. Edellisestä työtehtävästä minulle muodostui kattava lista alan muista toimijoista ja…” yms.

Työhakemuksia on jatkuvasti liikkeellä lukemattomia määriä. Miten siis kiinnittää työnantajan huomio juuri omaan työhakemukseesi? Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä hyvän hakemuskirjeen kirjoittamiseen.

Mies kirjoittamassa työhakemusta tietokoneella

Valmistaudu huolella

Käytä aikaa valmisteluun ja taustatyöhön, sillä se tekee itse hakemuksen kirjoittamisesta huomattavasti helpompaa. Kun löydät mieluisan työpaikkailmoituksen, perehdy yritykseen. Vieraile heidän nettisivuillaan ja tutustu yrityksen toimintaan. Tämä kerätty tietämys yrityksestä paistaa työhakemuksessa läpi, sinun eduksesi. Tärkeintä on tehdä hyvä ensivaikutelma ja osoittaa, että olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta.

Lue myös työpaikkailmoitus pariin kertaan huolellisesti ajatuksen kanssa läpi. Voi ajatella, että kaikki kysymykset mihin työnantaja haluaa vastauksia lukevat työpaikkailmoituksessa. 

Työhakemuksen tekemiseen kannattaa valmistautua tunnistamalla ja kirjaamalla ylös omat valttikorttisi kyseiseen työpaikkaan. Kilpailuetua muihin hakijoihin nähden löytää parhaiten omasta historiastaan ja pätevyydestään. Koko harrastus- tai työhistoriaa ei välttämättä tarvitse mainita, jos sillä ei ole mitään tekemistä haetun työpaikan kanssa. Pyri korostamaan sitä työkokemusta, joka mahdollisesti tarjoaa sinulle etua kyseisen työpaikan kohdalla ja hyvä tulee! 

Mitä työhakemuksesta tulisi löytyä

Mitä työhakemuksesta olisi sitten toivottua ainakin löytyä? Yksi yleisimmistä mokista työhakemuksien hakukirjeissä on työtehtävän kannalta epäolennaisista asioista kirjoittaminen. Pyri siihen, että jokaisella kirjoitetulla lauseella on jokin rooli vahvistamaan lukijan uskomusta siitä, että olet oikea henkilö työtehtävään. 

Työhakemuksesta tulisi löytyä ainakin seuraavat asiat:

 1. Kuka sinä olet

  Ikuisuuskysymys on, kuinka paljon itseään kannattaa esitellä työhakemuksessa. Lyhyt esittely on aina paikallaan, se luo luottamusta ja persoonallisuutta työhakemukseen. Pyri pitämään esittely ammattimaisena äläkä mene liian henkilökohtaisuuksiin. Kerro hieman itsestäsi, luonteestasi ja siitä miten persoonallisuutesi sopii kyseiseen työtehtävään.

 2. Työ- ja koulutustausta

  Listaa työkokemuksesi ja nosta framille etenkin ne työtehtävät, jotka liittyvät hakukohteena olevaan työpaikkaan ja vahvistavat kyseistä osaamistasi. 
  Jos koet, että koulutuksestasi on hyötyä työtehtävässä, kerro koulutushistoriastasi työhakemuksessa. Lisää mukaan myös mahdolliset muut kurssit, koulutukset tai pätevyydet joita olet suorittanut.

 3. Oma pätevyytesi

  Todista lukijalle, että olet hänen etsimänsä henkilö. Kerro miten työtehtävä mahdollisesti liittyy omaan elämääsi. Oletko mahdollisesti harrastanut jotain siihen liittyvää tai kohtaako jokin luonteenpiirteesi täydellisesti työtehtävän vaatimuksia? Tee muutama erillinen nosto mahdollisista tilanteista, joissa olet käyttänyt työtehtävän vaatimia taitoja. Näillä nostoilla voit vahvistaa omaa pätyvyyttäsi verrattuna muihin hakijoihin.
  Samassa voit kertoa luonteestasi ja etenkin niistä luontaisista ominaisuuksistasi, jotka tuovat työtehtävään nähden

 4. Oma motivaatio

  Kerro työnantajalle, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta ja kyseisestä yrityksestä työnantajana. Kerro, mitä hyvää kyseisen työpaikan saaminen toisi sinulle ja mitä hyvää sinä toisit kyseiseen yritykseen työpaikan saatuasi. Pyri vakuuttamaan työnantaja ajattelemaan niin, että sinun palkkaamisesi on hyvä asia koko yritykselle.

 5. Hakemuskirjeen rakenne

  Työhakemuksen rakenteesta ja työhakemusmallista seuraavassa artikkelissa lisää. Työhakemusmalli – lataa ilmainen työhakemusmalli.

Lue lisää:

CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon

Työhaastattelu – Näillä vinkeillä valmistaudut työhaastatteluun