Hyvä työhakemus

Mitä kaikkea hakemuskirjeestä tulee löytyä? Kuinka valmistaudun hakemuksen tekemiseen? Kuinka viimeistelen työhakemukseni? Mitä hakemuksen hylkäys tarkoittaa?

Työnantaja lukee työnhaun aikana lukuisia hakemuksia, joten pelkästään toivomalla parasta ei työpaikkaa itselleen saa. Työhakemuksen kirjoittamiseen on valmistauduttava huolellisesti ja tärkeintä on onnistua osoittamaan siinä oma pätevyys kyseistä työpaikkaa kohtaan.

Työhakemuskirje ja työhakemus tarkoittavat monen suussa samaa asiaa. Todellisuudessa työhakemuskirje ja CV sen liitteenä muodostavat yhdessä työhakemuksen.

Lataa ilmainen työhakemuspohja tästä!

Parhaat teollisuuden, tuotannon sekä logistiikan työpaikat lähelläsi

Kuinka valmistautua työhakemuksen tekemiseen?

Kun löydät kiinnostavan työpaikan, älä heti kiirehdi täyttämään työhakemusta tai verkossa täytettävää hakemuslomaketta. Ennen hakemuksen täyttämistä kannattaa kohdeyritykseen tutustua huolella. Tämä kerätty tieto näkyy hakemuksessa ja koituu hakijan eduksi.

Listaa yhteen kaikki hakemukseen tarvitsemasi tiedot. Listaa koulutuksesi, työhistoriasi sekä yhteystietosi valmiiksi ranskalaisin viivoin. 

Kattava taustatyö tekee hakemuksen lukijaan loistavan ensivaikutelman. Pyri selvittämään mm. yrityksen tavoitteet, toimiala ja heidän tärkeimmät kilpailijansa. Hyvää tietoa löydät yrityksen sosiaalisen median kanavista. 

Lue tarkkaavaisesti työpaikkailmoitus pariin kertaan läpi ja päättele siitä, mitä työntekijältä odotetaan. Kirjoita itse hakemuksessa niistä ominaisuuksista ja taidoista, joita työnantaja etsii ilmoituksen perusteella. 

mies kirjoittaa työhakemusta
Työhakemukseen on syytä panostaa, sillä sen perusteella työnhakija kutsutaan haastatteluun

Mitä kaikkea työhakemuksesta tulisi löytyä?

Työhakemuksen tarkoitus on vakuuttaa työnantaja siitä, että hänen kannattaa tavata sinut ja kuulla lisää osaamisestasi. Työhakemuksesta tulisi löytyä muun muassa: 

  • Henkilötiedot

Anna perustiedot, kuten nimi, kotipaikkakunta, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

  • Koulutustausta

Anna tietoja koulutuksestasi ja saavutuksistasi koulujen parissa. Listaa koulut, joissa olet opiskellut, suorittamasi kurssit ja pätevyydet. 

  • Työkokemus

Luettele edelliset työpaikkasi, tärkeimpiä tai haettavan paikan kannalta oleellisia työpaikkoja voi avata hieman enemmän. Muista kirjata vastuut kussakin roolissa.

  • Muu kokemus 

Nosta pari konkreettista esimerkkiä tilanteista, joissa olet päässyt käyttämään taitojasi. Pohdi nämä nostot sen perusteella, mitkä tukevat kyseistä työpaikkaa. Jätä suosiolla muut saavutukset kirjaamatta, vaikka olisitkin niistä ylpeä. Lukija haluaa vahvistusta sille, että olet sopiva henkilö kyseiseen työhön.

  • Avoin osuus

Lisää mukaan lyhyehkö avoin esittely, “myyntipuhe”, jossa todistat olevasi oikea henkilö työhön. Tämä osuus saa olla henkilökohtainen – siinä on mahdollisuus erottua muista hakijoista. Kirjoita asiallista tekstiä, joka jättää lukijalle hyvän kuvan sinusta. 

Työhakemuksen voi ajatella olevan myynti-ilmoitus. Osoita kiinnostuksesi yhtiötä kohtaan. Osoita, että taustatyö on tehty ja tiedät jo valmiiksi organisaation toiminnasta. Tällöin työnantajalle muodostuu ajatus, että sinun sisäänajo yhtiöön on jo alkanut tai tapahtuu sujuvasti. Sen lisäksi, että otat yhtiön huomioon, ota myös työtehtävä huomioon. Työhakemus räätälöidään siis kohdeyrityksen ja työtehtävän perusteella. Mistä taidoista ja kokemuksesta työnantaja haluaa kuulla? 

Useimmissa työhakemuspohjissa on kohtansa suosittelijoille. Jos mahdollista, on järkevää kysyä parilta aikaisemmalta työnantajalta luvat käyttää heitä suosittelijoina. Tähän voi muuten varautua jo etukäteen. Kun työsuhteesi loppuu, kysy viimeisenä päivänä työnantajalta saako häntä käyttää suosittelijana tulevissa työhakemuksissa. 

Työhakemuksessa saa myydä itseään, mutta kaikenlainen valehtelu ja harhaanjohtaminen ei kannata. On useampia tapauksia, kun työntekijä on irtisanottu myöhemmin, kun valehtelu on käynyt ilmi. Luottamussuhde on huonolla pohjalla, jos ensivaikutelma on epärehellinen.

Työhakemuskirje ja CV – mikä ero?

Työhakemuskirje ja CV, eli ansioluettelo menevät joskus arkikielessä sekaisin. Työhakemuskirjeestä puhutaan usein myös vain työhakemuksena. Työhakemuskirje on kirjallinen myyntipuhe taidoistasi, kokemuksestasi, persoonastasi ja sopivuudestasi työtehtävään. CV taas on työhakemuskirjeen liite. CV on lista hakijan tärkeimmistä työtitteleistä, opinnoista ja taidoista. Oikein käytettynä CV ja hakemuskirje yhdessä tukevat toisiaan.

Hyvin usein työnhakijat tyytyvät hakemuksessa vain kirjoittamaan CV:n auki. Tämä onkin yleisimpiä työnhakuun liittyviä virheitä. Työhakemus tulisi aina räätälöidä tiettyä työtehtävää varten. Kun taas CV päivittyy käytännössä silloin kun kokemusta kertyy lisää. Työhakemus on avoin kirje jossa perustelet lukijalle miksi hänen pitäisi kiinnostua sinusta. CV laitetaan mukaan liitteeksi.

Jo yli 23 miljoonaa luotua CV:tä

Luo CV:si helposti netissä:

Katso myös: CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon

Loppuviilaus tekee työhakemuksesta täydellisen

Lue kirjoittamasi hakemus läpi. Anna myös muiden luotettavien ihmisten lukea se ja antaa siitä palautetta. Hakemusta kirjoittaessa on välillä vaikeaa nähdä kokonaisuutta ja teksti saattaa olla rönsyilevää tai epäjohdonmukaista. Puhtaaksi kirjoittaminen antaa viimeisen kirsikan kakun päälle. 

Työhakemuksesta saa muutamalla yksinkertaisella sanavalinnalla tehtyä vakuuttavan. Mietitään sanastoa, jolla omaa kokemusta kuvaillaa. “Olin mukana tekemässä projektia, jossa..” vai “Vastuualueeni oli uusien osien hankinta projektissa, jossa..”? Jätä epämääräiset kuvailut ja muuta ne spesifioiduiksi kuvauksiksi varsinaisesta tehtävästäsi. 

Hyviä verbivalintoja ovat muun muassa ‘saavutin’, ‘innostuin’, ‘synnytin (jotakin uutta)’, ‘mukauduin’ ja niin edespäin. Koska työhakemuksen lukijalle pitää viestiä tekstillä, ei kuvilla tai videoilla, on tärkeää käyttää osuvia adjektiiveja hyväksi kuvaillessaan asioita. Puhu tehokkaista, päämäärätietoisista, intohimoisista ja mukautuvista asioista. 

Lue hakemus läpi ja varmista, että jokainen tekstin osa vastaa jotenkin työnantajan kysymyksiin. Vältä turhaa sananhelinää. Tarkista vielä, että nostosi aikaisemmista kokemuksista ovat osuvimmat. Jos ei, nosta jokin muu asia. Lopuksi tarkasta tekstin kielioppi ja oikeinkirjoitus. Kirjoitusvirheet voi bongata helposti esimerkiksi Microsoftin Word-ohjelmassa, joka alleviivaa ne. 


työhakemuskirje esimerkki
Hyvä työhakemuskirje on kirjoitettu siistille pohjalle

Työhakemuksen lähettäminen

Tyypillinen tapa lähettää työhakemus on liitteenä CV:n mukana. Työhakemuksen pohjana voi käyttää Wellpackin tarjoamaa ilmaista työnhakemuspohjaa. Jotkut verkossa tehtävät työnhaut tehdään sähköisen lomakkeen muodossa. Tällöin kysymykset on usein jaettu erillisiksi vastauksiksi. 

Jos työhakemus pyydetään lähettämään sähköpostin liitteenä, kirjoita ystävällinen sähköpostiviesti. Aloita tervehdyksellä – “Hei nimi,”. Kerro, että liitteenä on työhakemuksesi ja mahdollisesti CV:si. Lisää sähköpostiin loppusanojen alle omat yhteystietosi. Otsikoi sähköpostiviestisi osuvasti – “Työhakemus – tehtävänimike”. Jos viestin otsikosta ei selviä mitä asia koskee on mahdollisuus, että vastaanottaja sivuuttaa viestin kiireessään ja työhakemuksen lähettäminen menee hukkaan.

Mitä jos työhakemukseni hylätään?

Työhakemuksen hylkäämiseen voi johtaa usea eri syy. Hylsy ei automaattisesti tarkoita, ettet olisi soveltuva haettavaan työpaikkaan. Ehkä haettava henkilö on jo löytynyt, tai hakijoita on yksinkertaisesti niin paljon, että kilpailu on todella kovaa. Täytyy muistaa, että suurin osa työhakemuksista päätyy jokatapauksessa hylkäykseen.

Jos työhakemuksesi hylätään, kannattaa kuitenkin tehdä pari toimenpidettä ennen seuraavan hakemuksen lähettämistä. Lue työhakemuksesi läpi ja pohdi mikä saattoi mennä pieleen. Oliko työhakemuksen rakenteessa tai kirjoitusasussa jotai, jota voisi muuttaa. Toki jos työkokemus tai koulutuksen puute johtiva hylkäykseen, tähän ei voi kirjoitusasulla juuri vaikuttaa. Joskus voi jälkikäteen huomata, että työhakemuksesta on jäänyt puuttumaan jokin tärkeä asia, mikä voi suoraan johtaa hylkäykseen.

Jos työkokemusta on vähän tai ei ollenkaan – mitä kirjoittaa?

Työuran alkuvaiheessa voi töiden löytäminen tuntua vaikealta. Ei hätää, jokainen meistä on jossain vaiheessa samassa tilanteessa. Siksi myös työnantajilla riittää ymmärrystä, vaikka CV ei olekaan täynnä hienoja titteleitä. Kun etsii ensimmäisiä työpaikkoja pitää hakemuskirjettä ja CV:tä lähestyä eri tavalla. Kun tittelit eivät puhu puolestaan, on välitettävä soveltuvuus työtehtävään muilla tavoin.  

Korosta opiskelusta saatuja taitoja

Opiskelu toimii hyvänä korvaajana puuttuvaan työkokemukseen. Kerro opiskelustasi, mihin olet siellä suuntautunut, millaisia projekteja koulussa on tehty. Tällöin pystyt välittämään osaamisesi, vaikka itse työkokemusta olisi vasta vähän tai ei ollenkaan. 

Työkokemuksen puute on korvattavissa

Työhakemuskirjeessä voi sivuta syytä siihen, miksi työkokemusta ei juuri ole. Oletko nuori ja etsit ensimmäistä työpaikkaa, tai oletko opiskellut koko elämäsi etkä siksi ole ehtinyt tehdä töitä? 

Vaikka työkokemusta ei olisikaan, voit muilla keinoin todistaa soveltuvuutesi työpaikkaan. Mieti jotain ominaisuuksia mitä työnantaja todennäköisesti odottaa haettavalta henkilöltä. Mieti sitten tosielämän kokemuksia ja omia ominaisuuksiasi. Mistä kannattaisi kertoa, jotta saat todistettua työnantajalle, että täytät odotetut ominaisuudet. Nouseeko harrastuksistasi jokin seikka esiin, josta kannattaisi kertoa? Useille nuorille työnhakijoille tet-harjoittelu saattaa olla ainoa työkokemus. Siitä kannattaa tällaisessa tapauksessa rohkeasti kirjoittaa ja kertoa mitä tetissä oppi ja mikä meni hyvin. 

Kesätöistä kertynyt työkokemus

Myös kesätöistä kannattaa kertoa CV:ssä. Niiden avulla saa välitettyä työnantajalle viestin siitä, että tykkäät tehdä ja olet ahkera. Nosta persoonallisuudestasi seikkoja esiin jotka pukevat haettavaa työpaikkaa. 

Lue myös: Kesätyö 2023 – näillä vinkeillä nappaat mieluisan kesätyön!

työhakemuksen kirjoittaminen
Hyvä asenne ja itsevarma olemus korvaavat aikaisemman työkokemuksen

Mitä hyvä työhakemus pitää sisällään?

Perustiedot

Työhakemuksen yläosasta tulisi löytyä hakijan yhteystiedot. Etu- ja sukunimi, kotiosoite, sähköposti ja puhelinnumero.

Laita työhakemuksen kirjoituspäivämäärä oikeaan ylälaitaan. Tällöin lukija tietää, onko hakemus edelleen ajankohtainen.

Kuvan lisääminen työhakemukseen ei ole pakollista, mutta tuo hakemukselle kasvot ja välittää luottamusta.

Omien yhteystietojen yhteyteen kirjoita, kenelle hakemus on osoitettu. Yrityksen nimi, mahdollinen yhteyshenkilön nimi, kelle hakemus on osoitettu ja osoite.

Esittely

Ensivaikutelma on tärkeä. Aloita tiivistämällä itsesi parilla lauseella. Esittely saa olla persoonallinen, mutta kuitenkin ammattimainen. Liitä siihen jo mielellään jokin hyvä piirre liittyen haettavaan työpaikkaan. Oletko elämäniloinen ja ihmisläheinen ihminen ja hakukohteesi on asiakaspalvelutehtävä? Kuulostaa hyvältä! 

Esittelyn voi tehdä myös nostamalla alkuun konkreettisen esimerkin aiemmasta kokemuksesta. Jos juttu on mielenkiintoinen, voi tehdä välittömän vaikutuksen lukijaan – hyppäämällä suoraan asiaan.

Oma osaaminen

Työhakemuksessa saa rehellisesti ja avoimesti puhua omista taidoistaan. Älä turhaan nöyristele, vaan kerro mitä osaat. Luonnollisesti työnhakija etsii työpaikkaan osaavaa henkilöä. 

Motivaatio

Lukijaa kiinnostaa suuresti työnhakijan motivaatio. Motivaatiota voi käsitellä aikaisempien kokemusten ja kiinnostuksen kohteiden kautta, elämäntilanteen ja suunnitelmien kautta tai vaikka kiinnostuksella kyseistä yritystä kohtaan.

Persoona ja luonne, miten erotut muista

Täydellisen työhakemuksen kirjoitusasu on ammattimainen, mutta sisältää sopivan ripauksen persoonallisuutta. Työhakemuksen ei tarvitse olla räikeä eikä sen tarvitse herättää lukijassa suuria ‘oho’-elämyksiä. Tärkeintä on kuitenkin osoittaa, että olet taidoiltasi, motivaatioltasi ja luonteeltasi sopiva henkilö työtehtävään.

Anna kuitenkin persoonasi paistaa läpi hakemuksesta. Parhaiten tässä onnistuu siten, että kirjoittaa rennosti fiiliksen mukaan. Ole oma itsesi.

Lopputiivistelmä

Lopeta hakemus osoittamalla kiinnostuksesi jatkaa keskustelua. Lopetuksena toimii tuttu ja turvallinen lopetus: “ystävällisin terveisin, nimesi”. 

Lataa ilmainen työhakemuspohja

Lataa Wellpackin ilmainen työhakemus-pohja tästä. Korvaa valmiit tekstikohdat niissä pyydetyillä tiedoilla. Lisää työhakemuspohjia löydät muun muassa cvapp:n sivuilta.

Työhakemus esimerkki

Teppo Työnhakija

Web-suunnittelija

Helsinki, 28.9.2022

Hyvä Teijo Työnantaja,

Kun digitalisaatio 2010-luvulla todella sai tuulta alleen tein päätöksen, että minun tehtäväni on luoda mukaansatempaisevia verkkosivuja kaiken kansan nähtäville. Suunnitelmani on edennyt aina tähän päivään asti ja olen työskennellyt useissa mielenkiintoisissa verkkosivuprojekteissa niin suurille kuin pienillekin yrityksille. 

Mieleenpainuvin projektini oli Pohjoismaalaisen Esimerkkiliiton verkkosivuston rakennus vuosina 2020-2022. Projektissa työskentelin kansainvälisessä työympäristössä muiden pohjoismaalaisten web-kehittäjien innostavassa tiimissä. Vastuualueeni projektissa oli sivuston visuaalisen ilmeen kehitys. Sivustomme voitti lopulta Nordic Esimerkki Awardsissa palkinnon vuoden yhteistyöprojektina ja vuoden verkkosivustona.

Ymmärsin, että rakennatte uutta tiimiä yritysten kotisivumyyntiin.

Intohimoni web-suunnittelijana on luoda asiakasystävällisiä mukaansatempaisevia verkkosivustoja. Tuon tiimiinne tällaista asiakaslähtöistä osaamista. Kiinnostukseni asiakaslähtöisen verkkosisällön tuottamiseen lähti liikkeelle halustani ymmärtää ihmisten verkkokäyttäytymistä. Yliopistossa opiskelin psykologiaa sivuaineena ohjelmoinnin ohella.

Katsoin läpi aiempia projektejanne. Toimintanne yritysten verkkopalveluiden parissa on mielenkiintoista ja jälki on laadukasta. Etsin työpaikkaa osaavasta ja ammattimaisesta organisaatiosta ja toimintanne todella herätti kiinnostukseni.

Tuon tiimiinne monipuolista kokemusta erikokoisten verkkosivujen rakentamisesta, luovaa näkökulmaa erilaisiin sivustoelementteihin, laadunvalvojan tarkkaavaisuutta sekä mukavan työkaverin. WordPressin lisäksi hallitsen seuraavia ohjelmointikieliä: moderni HTML, CSS, Java, PHP, MySQL, JavaScript, git ja Docker. Olen avoin oppimaan uutta ja kehitän mielelläni osaamistani jatkuvasti.

Keskustelisin mielelläni lisää työnkuvasta ja kuulisin lisää organisaationne toiminnasta. Toimitan mielelläni ammatillisen portfolion teille tarkasteltavaksi. 

Ystävällisin terveisin,

Teppo Työnhakija

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

Mies selaa työpaikkoja kannettavalla tietokoneella

Avoin työhakemus

Avoin työhakemus on usein se työpaikkasivujen raakile, joka jää vähälle ...
Lue lisää
ilmainen työhakemusmalli

Työhakemusmalli – lataa ilmainen työhakemusmalli

Työhakemuksen tehtävä on vakuuttaa lukijansa siitä, että kirjoittaja soveltuu kyseiseen ...
Lue lisää

Seuraava luku: Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →

Aiheeseen liittyvää:

Hups... täällä ei ole vielä mitään