Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelu on ehdottomasti suurelle osalle hakijoista jännittävä vaihe, sillä työpaikan saanti riippuu hyvin pitkälle siitä, minkälaisen kuvan annat itsestäsi. Sinun on siis hyvä pitää mielessäsi kaikki tärkeät seikat osaamisestasi sekä luoda itsevarma kuva siitä, että olet juuri sopiva kyseiseen rooliin. Valmistautuminen on ehdotonta ja sinun kannattaa etsiä hyvin tietoa etukäteen monenlaisista asioista.

Yksi aihe on tietysti itse yritys, johon olet hakemassa. Selvitä etukäteen asioita sen toiminnasta ja voit jopa miettiä muutamia kysymyksiä, joita haluat haastattelun aikana käydä läpi. Toinen aihe, josta sinun kannattaa ottaa selvää, on yleisimmät työhaastattelukysymykset. Usein haastatteluiden aikana monet rekrytoijat seuraavat samoja teemoja ja kysymyksiä, joten sinun on helppo valmistautua niihin, kun tiedät, mitä kaikkea voi olla vastassa. Annamme sinulle seuraavaksi tietoa siitä, mitä kaikkea työhaastatteluun valmistautuminen pitää sisällään ja kuinka sinä voit hyödyntää näitä tietoja. Jatka siis lukemista ja anna paras mahdollinen kuva itsestäsi seuraavan haastattelun aikana. 

Työhaastatteluun valmistautuminen

Kuten aiemmin mainitsimme, työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa sillä, että tutustut yritykseen, johon olet hakenut. Voit selata heidän nettisivujaan ja katsoa, kerrotaanko siellä kuinka paljon yrityksen toiminnasta tai muusta, joka voisi liittyä suoraan tuleviin työtehtäviisi. Pohdi myös sitä, mitä kaikkea yritys haluaa sinusta työnantajan näkökulmasta. Jos löydät mielenkiintoisia aiheita, muista myös luoda niistä kysymyksiä, joita voit haastattelun aikana itse kysyä. 

Lue vielä uudelleen työhakemus, jonka pohjalta hait paikkaa. Merkitse sen avulla ylös omia vahvuuksiasi ja muista myös miettiä niille perustelut. Käy läpi erilaisia taitoja, joita sinulla on. Erityisesti jos olet saanut koulutuksen, joka tuo esille hyödyllisiä taitoja tähän työpaikkaan liittyen. 

Työhaastattelu voi olla haastava, jos et ole tottunut kehumaan itseäsi ja löytämään omia vahvuuksiasi vielä. On tärkeää, että osaat kertoa kattavasti osaamisestasi ja erityisesti niistä asioista, joissa olet todella hyvä. Korosta työpaikan kannalta olennaisia seikkoja ja ole valmis antamaan esimerkkejä tai muita perusteluita osaamisellesi. Tässä vaiheessa on hyvä miettiä aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi, sillä voit löytää sieltä paljon erilaisia puheenaiheita. 

työhaastattelu käynnissä

Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Seuraavaksi käymme läpi yleisimmät työhaastattelukysymykset, sillä niiden avulla voit valmistautua tapaamiseen kunnolla. Alta löydät viisi yleisintä kysymystä ja muutamia vinkkejä, kuinka voit vastata niihin:

Kerro meille jotain itsestäsi.

Haastattelu lähtee monesti käyntiin sillä, että rekrytoija pyytää sinua esittelemään itsesi ja kertomaan taustastasi. Tähän kysymykseen sinun kannattaa panostaa huolellisesti, sillä ensivaikutelma on aina tärkeä. Aluksi sinun on hyvä muistaa, että haastattelijalla on jo työhakemuksesi ja kaikki ne tiedot, jotka olet ansioluetteloosi merkinnyt. Älä siis keskity liikaa siihen, milloin ja mitä olet työelämäsi aikana tehnyt. Kerro ytimekäs tiivistelmä, jossa keskityt tähän työpaikkaan liittyviin taitoihin ja muista myös kertoa siitä, miksi hait kyseistä työtä. 

Mitkä ovat vahvuuksiasi?

Omia vahvuuksia on hyvä miettiä hyvissä ajoin ennen kuin työhaastattelu lähestyy. Mainitsimme jo aiemmin, että voit miettiä omaa koulutustasi ja verrata sitä työpaikkailmoitukseen, jotta voit vakuuttaa rekrytoijan siitä, että olet paras hakija tähän työhön. Käy läpi erityisesti niitä vahvuuksia, jotka voit perustella aiemmalla kokemuksellasi. 

Entä mitkä ovat heikkouksiasi?

Tämä kysymys on varmasti yksi vaikeimpia monille hakijoille. Omat vahvuudet on helppo kasata yhteen esimerkiksi työpaikkailmoituksen perusteella, mutta heikkouksien kanssa sinun on käytettävä enemmän mielikuvitustasi. Sinun ei tietenkään kannata luetella asioita, joissa olet huono, vaan keskittyä näihin seikkoihin positiivisella kannalla. Onko jotain asioita, joissa toivoisit olevasi parempi ja joita voit esimerkiksi tämän työn avulla kehittää? Tärkein asia kuitenkin on se, että annat ainakin yhden vastauksen kysymykseen, etkä vain sano, ettei sinulla ole mitään heikkouksia. Jokaisella niitä kuitenkin on.

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Nyt sinun kannattaa miettiä, minkälaisia tavoitteita sinulla on tulevaisuuden kannalta. Tähän kysymykseen vaikuttavat monet asiat ja siksi siihen voi olla vaikea vastata. Jos haet esimerkiksi vain kesätyötä ja opiskelet samalla, voi itse työhön liittyvää vastausta olla vaikea miettiä. Vaikka et näkisi itseäsi kymmenen vuoden päästä hakemassasi työssä, voit kuitenkin kertoa, kuinka tästä työstä saatava kokemus on olennaista suunnitelmiesi kannalta. 

Miksi meidän pitäisi palkata sinut?

Lopuksi sinun kannattaa pohtia työnantajan kannalta, miksi olisit juuri sopiva henkilö tähän työhön. Mitä odotuksia heillä on ja kuinka hyvin voit suoriutua tehtävistä? Voit tehdä lyhyen listan asioista, jotka haluat mainita ja avata hieman sitä, miten hyvin osaat sopeutua uuteen työympäristöön, kuinka saat aikaan upeita tuloksia ja olet ehdottomasti paras hakija muiden joukosta. 

Työhaastattelu – näin toimit

Nyt kun olet päässyt alkuun työhaastatteluun valmistautumisessa, käydään läpi muutama asia, joihin kiinnittää huomiota sen aikana. Ensivaikutelman kannalta on erittäin tärkeää, että saavut oikeaan paikkaan täsmällisesti ajallaan. Merkitse työhaastattelu kalenteriisi, jotta et unohda sitä. Suunnittele myös matkasi paikalle hyvin, jotta eteen ei satu yllättäviä ongelmia. Matkalla työhaastatteluun, voit kerrata vielä mielessäsi kysymyksiä ja vastauksia, jotta ne pysyisivät tuoreina muistissasi. Älä kuitenkaan mieti asiaa liikaa, vaan saavu paikalle itsevarmasti ja luota omiin kykyihisi. Olet kuitenkin päässyt jo tänne asti. 

Kun saavut paikalle ja työhaastattelu on alkamassa, kiinnitä huomiota kädenpuristukseen ja esittele itsesi tervehdyksen aikana. Asiallinen käytös on helppo tapa luoda itsestäsi hyvä kuva rekrytoijan silmissä. Kysymysten aikana, yritä rentoutua ja keskity miettimään niitä asioita, joita olet käynyt läpi valmistautumisen aikana. 

Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa

Yleisimmät työhaastattelukysymykset antavat sinulle hyvän suunnan sille, mitä haastattelun aikana voi olla luvassa. Muista kuitenkin, että jokaisella yrityksellä on omat käytännöt ja siksi sinun kannattaa miettiä monenlaisia asioita ennen tapaamista. Sinun kannattaa käydä läpi erityisesti nämä asiat, kun haluat olla täysin valmistautunut haastatteluun. Pohdi sitä, mitä kaikkea voit antaa yritykselle työntekijänä ja minkälainen tekijä yleisesti olet. Työhaastattelu on monelle hakijalle vaikea alkuun, mutta valmistautuminen tuo jokaiselle lisää itseluottamusta. Työhaastatteluun valmistautuminen on jokaiselle hakijalle tärkeää, eikä sinun kannata jäädä yksin sen kanssa. Voit halutessasi myös pyytää perheenjäsentä tai ystävää kysymään kysymyksiä. Näin voit saada paremman kuvan siitä, miltä vastaukset kuulostavat ja miten paljon aikaa haastatteluun saattaa lopulta mennä. Kaikki keinot, jotka lisäävät sinulle varmuuden tunnetta, kannattaa käyttää!

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

yleisimmät työhaastattelukysymykset

Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Eikö olisikin hienoa tietää tarkalleen, mitä kysymyksiä sinulta tullaan kysymään ...
Lue lisää

Seuraava luku: Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiratiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →