Kesätyö 2023 – näillä vinkeillä nappaat mieluisan kesätyön!

Opiskelujen aikana kesätyö on hyvä tapa saada lisää työkokemusta, kuin myös lisäansioita. Monet ovat lukukauden aikana kiireisiä opiskelun kanssa, eikä silloin työnteko sovi jokaisen aikatauluun. Kesä on hyödyllinen ajankohta, jolloin voi hankkia arvokasta kokemusta, joka varmasti auttaa sinua eteenpäin tulevaisuudessa.

Kesätyö ilman työkokemusta voi olla kuitenkin vaikea löytää, sillä kilpailu näistä paikoista on kovaa. Kokemuksen puutteen takia on keskityttävä miettimään, mitkä vahvuudet auttavat työelämässä. Nyt on erittäin hyvä aika alkaa etsimään kesätöitä vuodelle 2023, jotta saat tehtyä suunnitelmat jo hyvissä ajoin valmiiksi!

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten ja milloin kesätöitä kannattaa hakea sekä pohdimme millaisia mahdollisuuksia kesätyöt voivat avata jatkossa. Työkokemus on hyödyllistä erityisesti silloin, kun opiskelut ovat vielä kesken. Älä jää odottamaan, vaan aloita kesätöiden hakuun valmistautuminen jo nyt!

Milloin on paras aika hakea kesätöitä?

Kesätöiden haun ajankohta on aikaistunut muutamassa vuodessa. Monet yritykset alkavat hakea tulevan kesän työntekijöitä jo alkuvuodesta, jotkut jopa edellisvuoden joulukuussa. Aiemmin kesätyönhaku oli kuumimmillaan maaliskuussa. Nykyään vilkkainta on tammi- ja helmikuussa. Kannattaa siis olla heti valmiina, kun ensimmäiset ilmoitukset tulevat julki.

Kesätöiden haku jatkuu kuitenkin pitkälle kevääseen asti, joten vaikka ei heti saisi itselleen paikkaa kannattaa olla aktiivinen hakujen suhteen. Kesätyö voi tulla vastaan missä vaiheessa tahansa.

Kuten sanottu, kilpailu kesätöistä on kovaa. Älä siis hae vain yhtä paikkaa kerrallaan, vaan lähetä hakemuksia moniin yrityksiin, jotka sinua kiinnostavat. Ahkeran hakemisen jälkeen voi levähtää ja odottaa yhteydenottoja.

Työpaikkailmoitusten vahtimisessa aktiivisuus on tärkeää. Tarkkaile siis useampia sivustoja, joihin ilmoituksia julkaistaan. Erityisesti kokemuksen puute rajaa työpaikkoja huomattavasti. Työpaikkailmoitusten teko moniin palveluihin on kallista, joten yritykset saattavat ilmoittaa avoimista paikoista vain omilla sivuillaan tai sosiaalisessa mediassa. Kanavia on monenlaisia, joten sinun on tärkeää löytää juuri oman alasi kannalta tärkeät paikat. Selvitä alkuun, minkälaiset yritykset sinua kiinnostavat ja katso sitten, mistä löydät parhaiten tiedot uusista ilmoituksista. Työpaikkoja voi tulla vastaan melkein missä tahansa, joten ole aina valppaana. 

kesätyöntekijä töissä kaupan kassalla

Miten kesätöiden hakuun voi valmistautua

Ennen kuin aloitat töiden hakemisen, kannattaa valmistautua siihen hyvin. Esimerkiksi ansioluettelon tekemiseen kannattaa panostaa, jotta voit erottua muiden hakijoiden joukosta. Sen luomisen voit aloittaa vaikka heti ja lisätä siihen kaiken hyödyllisen. Opiskelijan CV on usein lyhyt, mutta kesätyö on hyvä tapa saada lisäsisältöä listaan ja se tekee myös työnhausta tulevaisuudessa helpompaa. Ansioluetteloon on hyvä saada kokoon juuri hakemaasi työtä varten tärkeät kohdat, jotta voit näyttää rekrytoijalle, että olet sopiva hakija rooliin. Ulkoasua kannattaa miettiä sisällön lisäksi, sillä erilaisissa työtehtävissä on monenlaisia vaatimuksia. Esimerkiksi rakennustöitä ja graafikon tehtäviä verrattaessa, myös CV näyttää monesti hakijoilla erilaiselta. Käytä siis aikaa siihen, että pohdit töiden luonnetta ja korosta ansioluettelon avulla omia vahvuuksiasi, jotta se esittelee sinut työntekijänä mahdollisimman hyvin. 

Työhakemuksen kanssa kannattaa myös olla luova. Jos käytät samaa pohjaa jokaiseen paikkaan, se todennäköisesti näkyy lopputuloksessa. Kesätyön hakeminen on hyvä paikka aloittaa harjoitella työnhakua itsessään. Työpaikkailmoituksiin lähetetään kymmeniä tai jopa satoja hakemuksia, joten sinun tulee erottua joukosta taidoillasi. Hakemus antaa ensivaikutelman, jonka rekrytoija sinusta saa. Kun panostat työhakemuksesi ulkonäköön ja sisältöön, saat suurella todennäköisyydellä vastauksen. Ota selvää siitä, minkälaiseen yritykseen olet hakemassa ja minkälaisia asioita luulet, että työnantaja arvostaa. Pohdi näiden asioiden avulla omia vahvuuksiasi ja keskity erityisesti niihin asioihin, joita osaat jo valmiiksi. 
Laadukkaan ansioluettelon tekeminen on asia, johon voi itse vaikuttaa suuresti.

Kesätyön kautta vakituiseksi tai osa-aikaiseksi

Kesätyö ei ole välttämättä hyvä vain muutaman kuukauden työkokemuksen kannalta. Se voi olla erinomainen väylä saada osa-aikaista työtä opintojen ohelle tai jopa vakituinen työpaikka. Opiskelijalla on hyvät mahdollisuudet saada omalta alalta kokemusta, jonka voi saada jatkumaan pidemmän aikaa. Yrityksille kesätyö on hyvä aika tutustua uuteen työntekijään ja nähdä, miten hän pärjää tehtävien parissa. Jos siis onnistuu tekemään vaikutuksen, on suurempi mahdollisuus päästä tekemään töitä kesän loputtua, tai vaikka taas ensi kesänä. Muista siis ilmaista mielenkiintosi tulla takaisin. Hyvistä työntekijöistä on paljon kysyntää ja työnantaja varmasti mielellään pitää yhteystietosi tallessa sitä varten, kun he seuraavan kerran tarvitsevat osaamistasi. Kesätyö voi siis lopulta olla paljon arvokkaampi, kuin osasit alkuun ajatella. Varmista siis, että jäät työnantajan mieleen hyvänä työntekijänä ja näin voit saada monia ovia itsellesi auki tulevaisuuden kannalta. 

Älä myöskään unohda piilotyön mahdollisuutta! Piilotyöpaikka on sellainen, johon ei ole julkista rekrytointia. Jos tunnet esimerkiksi lähipiirissäsi ihmisiä, jotka työskentelevät mielenkiintoisissa työpaikoissa tai ovat jopa rekrytointiasemassa, kannattaa ehdottomasti kysyä työmahdollisuuksista. Työpaikoista jopa 50-80 % arvioidaan olevan piilotyöpaikkoja, joten kannattaa myös piilotöitä kysellä ahkerasti!

Kesätyö 2023 voi olla upea mahdollisuus. Se voi antaa sinulle unohtumattomia kokemuksia ja antaa ponnahduslaudan tulevaisuuden työelämään. Älä kuitenkaan pohdi asioita ainoastaan tulevaisuuden kannalta, vaan pidä myös hauskaa!

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →