Avoin työhakemus

Avoin työhakemus on usein se työpaikkasivujen raakile, joka jää vähälle huomiolle. Mikä on avoin työhakemus, miten se kirjoitetaan ja miksi se saattaa olla jopa yllättävän tehokas tapa työllistyä?

Työnhakijat etsivät itselleen töitä useimmiten selaamalla avoimia työpaikkoja ja jättämällä hakemuksia itseään kiinnostaviin tehtäviin. Julkisessa haussa olevien ilmoitusten lisäksi kannattaa suunnata katse myös niin sanottuihin piilotyöpaikkoihin.

Piilotyöpaikka

Piilotyöpaikka on työpaikka, josta ei ole esillä julkista työpaikkailmoitusta. Ne ovat työpaikkoja, joiden julkistamista yritys on vasta pohtimassa tai työpaikkoja, joiden tarvetta yritys ei ole aikaisemmin edes kunnolla tiedostanut. Piilotyöpaikkaa ei ikään kuin ole olemassa, mutta on kuitenkin. Siihen voi hakea kuten muihinkin työpaikkoihin. Avoin työhakemus on loistotyökalu piilotyöpaikkojen etsimisessä.

Mikä on avoin työhakemus?

Avoin työhakemus mahdollistaa kohdeyrityksen lähestymisen vapaamuotoisella hakemuksella, jossa kertoa omasta osaamisestaan, kokemuksestaan ja kiinnostuksistaan. Avoimella työhakemuksella ei haeta mihinkään yksittäiseen avoimeen työpaikkaan, vaan yksinkertaisesti ilmoitetaan työnantajalle omasta olemassaolostaan. Avoin hakemus-lomake on usein samantyyppinen kuin mihin tahansa muuhunkin työpaikkaan hakiessa, mutta se ei keskity yhteen tiettyyn työtehtävään.

Avoin työhakemus johtaa yleisesti vähempiin osumiin ja sen läpimeno voi kestää hieman muita hakemuksia pidempään, mutta sillä on myös merkityksensä. Sen tehokkuus korostuu, kun kohdeyritykselle ilmestyy uusi työpaikka ja avoimen hakemuksen ansiosta heillä on jo valmiiksi tiedossa henkilö, joka siihen soveltuu. Jättämällä avoimia hakemuksia, voi tulevaisuudessa julkaistavissa työnhauissa olla välittömästi vahvoilla, jopa jonon kärjessä.

Etenkin rekrytointiyrityksillä, jotka etsivät paljon työntekijöitä, uusia työpaikkoja pompahtelee jatkuvasti esiin. Avoin työhakemus kannattaa ottaa työnhakuun avuksi, jos työpaikan löytäminen tuntuu haastavalta tai haluaa työllistyä juuri tiettyyn yritykseen.

Avoimen työhakemuksen lähettäminen osoittaa oma-aloitteisuutta ja tuotteliaisuutta.

Parhaat työpaikat lähelläsi:

Miten tehdä avoin hakemus?

Avoimen hakemuksen kirjoittamiseen pätee pitkälti samat ohjeet kuin muidenkin työhakemusten kirjoittamiseen.

Sisällön kannalta on tärkeää muistaa neljän kohdan lista:

  • Esittele itsesi
  • Esittele kokemuksesi ja osaamisesti
  • Esittele ominaisuutesi – ja motivaatiosi
  • Osoita kiinnostuksesi yritystä kohtaan

Aloita tekemällä taustatyötä kohdeyrityksestä. Tutustu yrityksen verkkosivuihin, sosiaalisen median kanaviin ja muuhun toimintaan. Tällöin hakemuksessa todennäköisemmin välittyy, että hakija on aidosti kiinnostunut työskentelemään kyseisessä yrityksessä.

Avoimen työhakemuksen lähteenä on työpaikkailmoituksen sijaan yritys itsessään.

Avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen ei voi kuitenkaan ottaa avuksi työpaikkailmoitusta, josta saisi lisätietoa tietystä työtehtävästä. Se tekee kirjoittamisesta hieman vaikeampaa, sillä voi olla vaikeampaa myydä itseään yritykselle ratkaisuna tiettyyn normaalisti työpaikkailmoituksessa esiteltyyn tarpeeseen. Koska kysymyksiä ei ole esitetty, joutuu avoimen työhakemuksen kirjoittamisessa käyttämään hieman enemmän luovuutta. Avoimen työhakemuksen lähteenä on työpaikkailmoituksen sijaan siis yritys itsessään.

Keskity omien osaamisiesi esittelyyn ja siihen, millaisissa työtehtävissä ne ovat aikaisemmin olleet hyödyllisiä. Kerro tarkkaan aikaisemmasta työkokemuksestasi. Tällöin, jos ja kun yritykselle tulee tarve tietyn alan henkilön palkkaamiselle, on heillä heti sinut jo tiedossa. Osoita hyvä motivaatiosi niin työnhakua, kuin työntekoakin kohtaan.

Avoin työhakemus voi olla tehokaskin tapa löytää töitä

Hae ensisijaisesti olemassa olevia työpaikkoja

Ensisijaisesti on suositeltavaa hakea avoimia työpaikkoja, joista on ilmoitus olemassa. Tällöin työpaikka on jo olemassa ja työpaikkailmoitus antaa pontta työhakemuksen kirjoittamiselle.

Jos työhakemuksia on ehtinyt jo lähettää useampaan paikkaan tuloksetta, kannattaa avoin työhakemus ottaa käyttöön työnhaun avuksi.

Lue lisää: Hyvä työhakemus

Herätä yrityksen kiinnostus

Toinen tehokas avoimen hakemuksen ominaisuus on se, että se voi luoda kohdeyritykselle uuden tarpeen. Jos työnhakija on perehtynyt yrityksen toimintaan huolellisesti, voi taitava hakija avoimella hakemuksella osoittaa jonkin tarpeen yrityksen toiminnassa ja tarjota samalla ratkaisun sille omilla taidoillaan. Ei kannata olla kuitenkaan liian tunkeileva ja on muistettava pitää hienovarainen lähestymistapa aina mielessään. Jos kuitenkin omaat esimerkiksi erityisosaamista tietyllä osa-alueella, tai onnistuit edellisessä työpaikassa saamaan hyviä tuloksia aikaiseksi, korosta tätä ja kohdeyritys voi kiinnostua sinusta.

Kun siis haluat työllistyä tietyn yrityksen kirjoille, mutta heillä ei ole avoinna sinulle sopivaa työpaikkaa, avoimella työhakemuksella saat itsesi yrityksen tietoisuuteen.

Avointa hakemusta ei aina ole

Kaikki yrityksen eivät tarjoa mahdollisuutta lähettää avointa työhakemusta. Yleisimmin ne ovat käytössä paljon jatkuvia rekrytointeja hoitavilla yrityksillä, henkilöstöpalveluyrityksillä tai muilla työtä välittävillä yrityksillä.

Sanotaan, että hitsaaja etsii töitä. Hän on huomannut eräällä työpaikkasivulla aikaisemmin useita hitsaajan työpaikkoja, mutta tällä hetkellä niitä ei ole avoinna yhtään. Hänen on järkevää tässä tapauksessa jättää avoin hakemus, jossa kertoa hitsaajan urastaan. On hyvin todennäköistä, että hitsaajia tarvitaan taas pian ja hän työllistyy avoimen hakemuksen kautta.

Avoin työhakemus rakenne-esimerkki

Millainen avoimen työhakemuksen hakemuskirjeen tulisi olla? Seuraavia raameja seuraamalla pääsee pitkälle.

  • Kenelle hakemus on suunnattu

Kenelle kirjoitat? Aloita hakemuskirje aina osoittamalla kenelle hakemus on osoitettu. Avointa hakemusta kirjoittaessa ei ole välttämättä tiedossa henkilön nimeä, kuka hakemuksen lopulta lukee. Sen sijaan voi hyvin käyttää yrityksen nimeä: ”Hyvä Yritys Oy”.

  • Aloitus

Mainitse alussa, mistä kuulit kyseisestä yrityksestä ja miksi päätit lähestyä juuri heitä. Esittele sitten itsesi ja nosta heti jokin ominaisuus tai aikaisempi työkokemus esiin, joka kuvastaa itseäsi. Tavoitteena on myydä oma sopivuus työnantajalle, joten hakemuksessa on tärkeää olla muutama esimerkki aikaisemmasta kokemuksesta.

  • Keskiosa

Koska avoimessa hakemuksessa ei haeta mihinkään tiettyyn työtehtävään, määrittele itseäsi kuvailemalla minkä tyyppisiin työtehtäviin olet sopiva. Vahvista kiinnostustasi yritystä kohtaan osoittamalla kunnioitusta yrityksen tekemää työtä kohtaan.  Tämän voi tehdä esimerkiksi nostamalla jonkun yrityksen saavutuksen tai vaikkapa sosiaalisessa mediassa esitellyn kampanjan esille.

  • Lopetus

Jätä loppu auki. Lopeta kirje osoittamalla kiinnostuksesi jatkaa keskustelua. Esimerkiksi – ”Jos teillä ilmenee tarve edellä esitellylle työntekijälle, keskustelen mielelläni lisää”. Kiitä lukijaa hänen ajastaan äläkä unohda mainita, että CV:si on liitetiedostoissa. Lopeta kirje muodollisella lopetuksella, kuten ”ystävällisin terveisin”.

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

Hyvä työhakemus

Hyvä työhakemus

Mitä kaikkea hakemuskirjeestä tulee löytyä? Kuinka valmistaudun hakemuksen tekemiseen? Kuinka ...
Lue lisää
ilmainen työhakemusmalli

Työhakemusmalli – lataa ilmainen työhakemusmalli

Työhakemuksen tehtävä on vakuuttaa lukijansa siitä, että kirjoittaja soveltuu kyseiseen ...
Lue lisää

Seuraava luku: Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →

Aiheeseen liittyvää:

Hups... täällä ei ole vielä mitään