Video-CV:n tekeminen – näin tuot itsesi parhaiten esille!

Video-CV on erinomainen keino tuoda itseäsi esille työnhaussa. Jos et vielä ole tehnyt paperista CV:tä, suosittelemme lukemaan artikkelin siitä ensin, sillä tämä artikkeli pohjautuu siihen. Video erottuu vahvasti tavallisten paperisten ansioluetteloiden joukosta ja antaa sinulle etulyöntiaseman hakuprosessissa. Kuitenkin video-CV on tehtävä hyvin, jotta se on oikeasti hyödyksi. 

Millainen video-CV:n tulisi olla

Paras ohje video-CV:n tekemiseen on se, että se on kuin tavallinen CV, mutta videon muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että myös videomuodossa CV:n tulisi olla lyhyt, ytimekäs ja asiallinen. Ei siis turhaa jaarittelua ja teeskentelyä, vaan puhdasta asiaa omalla tyylillään. 

Video-CV:stä tulisi löytyä ainakin seuraavat asiat:

Esittely – kerro millainen oikeasti olet. 

Oletko sosiaalinen tiimipelaaja, vai hyvä työskentelemään yksin omassa tahdissasi? Video-CV on oiva mahdollisuus tutustuttaa työnantaja sinuun jo hakuprosessin alussa. Tällä tavalla annat itsestäsi realistisen kuvan, eikä työhaastatteluun mentäessä tule suuria yllätyksiä. Monissa tapauksissa persoona ratkaisee, joten ole aito oma itsesi! 

Koulutus – kerro opinnoistasi ja aktiviteeteistasi. 

Opinnot ovat tärkeä osa CV:tä, mutta kerro muustakin kuin pelkästä tutkinnosta! Video-CV:ssä voi hyvin avata omin sanoin vaikkapa omia mielenkiinnon kohteita koulussa ja koulun oheisia aktiviteetteja. Esimerkiksi tutorointi- tai tukioppilastehtävät antavat hyvän kuvan hakijasta. Myös muut luottamustehtävät lasketaan usein eduksi.

Työkokemus – mitä teit ja miten teit?

Saman työtittelinkin alla voi olla tusinoittain erilaisia kokemuksia. Älä siis vain mainitse video-CV:ssä olleesi töissä. Kerro myös mitä kaikkea työpäivääsi kuului, mistä nautit, missä onnistuit ja mitä opit. Nämä asiat kertovat sinusta työntekijänä paljon. Voit myös kertoa, jos olet kohdannut töissä ongelmia, ja miten olet ratkaissut ne.

Muuta – aihe vapaa!

Lenkkeiletkö luonnossa? Seuraatko sijoituksia? Aloitatko päivän kylmällä suihkulla? Harrastukset, mielenkiinnon kohteet, taidot ja elämäntavat ovat kaikki asioita, jotka antavat sinusta realistisen kuvan. Kerro siis sellaisia asioita, joiden koet todella kuvaavan sinua. Video-CV antaa myös mahdollisuuden esittää nämä asiat visuaalisesti.

Lopetus – ollaan yhteydessä!

Lopussa tulisi näkyä ruudulla yhteystiedot. Kuvattavan tulisi tehdä myös jonkinlainen kehotus yhteydenottoon. Hyvä esimerkki tästä on: ”Minut tavoittaa näistä kanavista – ollaan yhteydessä!”. Lyhyt ja ytimekäs, eikä liian hyökkäävä. 

kuvatun video-cv:n editointi tietokoneella

Miten kuvaan video-CV:n?

Paperisen CV:n tavoin myös video-CV:n tulisi olla ammattimaisen näköinen, kuten myös kuuloinen. Kannattaa siis hankkia hyvät välineet ja vielä parempi kuvaaja. Laadukkaat kuvaus- ja äänitysvälineet maksavat paljon, joten kannattaa tarkistaa, löytyykö lähipiiristäsi ketään joka sellaisia omistaisi.

Miten kuvaan video-CV:n?

  1. Kirjoita käsikirjoitus

    Vaikka olisitkin hyvä improvisoimaan, kannattaa silti olla hyvä käsikirjoitus valmisteltuna. Improvisointi menee helposti jaarittelun puolelle ja turhaan pidentää videota. Käsikirjoitus voi olla esimerkiksi lauseen tarkkuudella tehty, jotta varmasti sanot oikeat asiat.

  2. Tee video-CV:stä visuaalinen

    Älä pelkästään kuvaa itseäsi valkoista seinää vasten. Valitse itsellesi luontaisia paikkoja kuvata. Esimerkiksi, jos opiskelet, voit kuvata itseäsi koulussa tai kampuksella.
    Valitse kuvauspaikoiksi sellaisia paikkoja, joissa on valoisaa sekä vähän häiriötekijöitä. Näin saat hyvälaatuista videomateriaalia

  3. Ole oma innostunut itsesi!

    Monotoninen jaarittelu ei kiinnosta rekrytoijaa. Siksi kannattaa tuoda oma into esille videolla. Tarkoituksena ei ole esittää ylipirteää versiota itsestään, joka ei ole realistinen. Tarkoituksena on pikemminkin puhua kameralle samalla tavalla, kuin puhuisit hyvälle tutullesi. On hyvä muistaa, että työnantaja valitsee työntekijää rekrytoidessa myös uuden jäsenen tiimiinsä, joten on hyvä näyttää innostuneisuutta myös video-CV:ssä.

  4. Pidä video-CV tiiviinä

    Rekrytoijat eivät halua käyttää aikaa turhan sisällön läpikäymiseen. Unohda siis pitkät aloitukset ja lopetukset. Aloita video-CV määrätietoisesti ja ytimekkäästi ja lopeta se samalla tavalla. Kerro tarvittavat asiat tiiviisti, mutta älä kiirehdi tai puhu liian nopeasti. Hyvin jäsennellystä ja tiiviistä video-CV:stä huomaa myös, että siihen on käytetty aikaa.

Pidä mielessä mihin haluat

CV, paperinen tai videomuotoinen, tulisi tehdä alan mukaan. Eri alan ammatit vaativat erilaisia tekijöitä. Siksi on tärkeää muistaa, ettei kaikkien videoiden tulisi olla täysin samanlaisia. Jotkin säännöt pätevät lähes kaikkiin, kuten lyhyys ja ytimekkyys, mutta esimerkiksi graafisen suunnittelijan videon tulisi olla huomattavasti erilainen kuin lakimiehen. 

Ennen videon kuvaamista pohdi, mille alalle haluat töihin. Pohdi myös, millaisia työntekijöitä alalle halutaan. Tuo itsestäsi sellaisia puolia esille, joita työssä arvostetaan ja jätä alalle irrelevantit asiat pois.

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

Hyvä CV-kuva – näin onnistut!

Satoja CV-kuvia ottanut helsinkiläinen ammattivalokuvaaja Omer Levin otti koronavuonna CV-kuvia ...
Lue lisää
Henkilö tekee hyvän CV:n

CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon

SisällysluetteloPerusasiat kuntoon - nämä asiat CV:stä tulisi löytyä5 vinkkiä hyvään ...
Lue lisää

Seuraava luku: Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →