Hyvä CV-kuva – näin onnistut!

Satoja CV-kuvia ottanut helsinkiläinen ammattivalokuvaaja Omer Levin otti koronavuonna CV-kuvia työnsä menettäneille ihmisille ilmaiseksi. Kuvaaja kertoo nyt parhaimmat tärpit onnistuneeseen kuvaan ja paljastaa millaisilla yksinkertaisilla vinkeillä kuka vain voi napata hyvän kuvan vaikkapa kotoa käsin.

Hakijan kuva on ensimmäinen asia johon CV:n käsittelijä kiinnittää huomiota. Se antaa kasvot tekstille, joka ilman kuvaa jää usein melko mustavalkoiseksi listaksi erilaisia kokemuksia. Kuvalla voi olla paljonkin painoarvoa CV:n menestymisen kannalta. 

Haastattelimme valokuvaaja Omer Leviniä ja kokosimme tähän artikkeliin yhdessä rekrytointitiimimme kanssa parhaat vinkit onnistuneeseen CV-kuvaan. Vinkkejä seuraamalla saat varmasti taltioitua itsesi CV:seen asiallisesti ja tyylikkäästi.

Kuvallinen vai kuvaton CV?

Keskustelussa nykypäivänä nousee yhä enemmän esiin niin sanottu anonyymi työnhaku, jossa hakijan tunnistetietoja ei käsitellä, vaan hakijat pisteytetään ja rekrytointipäätös tehdään puhtaasti pisteiden mukaan. Idea on hyvä, mutta suuri osa työnantajista kuitenkin edelleen vierastaa ajatusta. 

Rekrytointi on mille vain yritykselle suuri investointi ja sen onnistuminen kaipaa suoraa ihmisten välistä kanssakäymistä. Rekrytoinnissa pyritään loppupeleissä löytämään matchi ihmisten: työntekijän ja työnantajan välillä. Siksi CV-kuva koetaan edelleen tärkeänä osana työnhakua.

Ammattikuvaaja kertoo

Kuvaton CV on jatkuvasti yleisempi näky, eikä kuvattoman CV:n lähettämistä kukaan kiellä. Syynä tähän voi olla syystä tai toisesta halu olla laittamatta kuvaa tai sitten hyvän kuvan puuttuminen. Ajatellaan ehkä, että kuvan tulisi olla huippulaadukas studiokuva. Sellainen on tietty plussaa, mutta todellisuudessa hyvän kuvan ansioluetteloon voi räpsäistä vaikka kotona puhelimella – pienellä panostuksella.

Paljon CV-kuvia ottanut Helsinkiläinen valokuvaaja Omer Levin korostaa kuvan merkitystä: “CV ilman kuvaa ei jää yhtä helposti mieleen.” Levin sanoo, että CV:ssä olisi hyvä olla edes joku kuva. Pienellä panostuksella kuvasta saa myös tyylikkään ja toimivan.

Todettakoon suoraan, että kuvallinen CV menestyy suuremmalla todennäköisyydellä. Kuva herättää luottamusta ja sillä voi viestiä yllättävän paljon erilaisia asioita. Ihmiset yksinkertaisesti tykkäävät katsoa ihmisiä.

Käykö CV:seen millainen kuva vain?

Kuten todettu on plussaa, että CV:stä löytyy kuva. Millainen kuvan sitten tulisi olla? Käykö mikä vain pärstäkuva?

Levin nostaa yhden pointin tärkeimmäksi CV-kuvaa otettaessa: yksinkertaisuus.

Ihanteellinen kuva on yksinkertaistettu otos henkilöstä, joka antaa työnantajalle helposti tarkasteltavan yleiskatsauksen siitä kenen kanssa ollaan tekemisissä. ”Yksinkertaisuus kuvassa tarkoittaa sitä, että kuva on selkeä: henkilön naama on valaistuksen ansiosta selkeästi näkyvissä, tausta ei ole sekava ja henkilön vaatetus on yksinkertaistettu”, Levin neuvoo.

Mainitaan tässä vaiheessa kuitenkin se, että tässä artikkelissa käsiteltävät pointit ovat hyvä perusohje CV-kuvista, joilla pääsee pitkälle alalla kuin alalla. Ohjeita ei ole pakko noudattaa tai niitä voi soveltaa jos tuntee, että haettava työpaikka sen sallii tai jopa vaatii.

“Jos hakee töihin esimerkiksi mainostoimistoon, voi kuva hyvin olla persoonallisempi. Oman arviointikyvyn varaan loppupeleissä jää, millaisen kuvan CV:seen liittää ja mitä sillä haluaa viestiä”, kertoo Levin. 

Hyvä CV-kuva herättää luottamusta

CV-kuvan syvempää merkitystä pohdittaessa voisi sanoa, että kuvan tarkoitus korostaa rekrytoijalle sitä seikkaa, että siellä toisessa pässä on todellakin ihminen – inhimillistää CV. Kuva luo hakemukseen luotettavuutta – that’s it.

CV-kuvaan ei siis kannata suhtautua liian henkilökohtaisesti. Kyse ei ole suinkaan siitä, että työnantaja valitsisi hakijan kuvan perusteella. Tärkeintä on, että hakemuksessa on mukana asiallinen kuva hakijasta herättämässä luottamusta ja parantamassa täten mahdollisuutta saada kyseinen työpaikka.

esimerkki hyvästä hymyilevästä cv kuvasta infografiikka
Esimerkki hyvästä kotona otetusta CV-kuvasta

Kuvalla voi viestiä monia eri asioita

Tiesitkö, että yhdellä selfiellä voi lähettää valtavasti erilaisia viestejä katsojalle? On hyvä tiedostaa miten viestit syntyvät, jotta osaa viestiä omalla kuvallaan oikein.

Levin kertoo millaisilla asioilla muun muassa voi vaikuttaa kuvan välittämään viestiin. Näitä vinkkejä voi käyttää esimerkiksi kun haluaa kuvalla vahvistaa sopivuuttaan tiettyyn työpaikkaan tai muuten viestiä kuvallaan jotakin:

Tausta kuntoon

Sillä mitä kuvattavan taustalla näkyy, on vaikutuksensa siihen mielikuvaan mikä katsojalla kuvasta herää. 

Jos taustalla näkyy kesäinen mökkimaisema, välittyy kuvasta rento – ei välttämättä niin ahkera mielikuva. Riippuen haettavasta työpaikasta tämä voi olla vahvuus tai heikkous. Autossa räpsäisty kuva voi viestittää mielikuvan, ettei henkilö ole paikallaan pysyvää sorttia. Laadukkuutta taas voi korostaa vaikkapa tyylikkään rakennuksen edessä poseeraamalla. 

  • CV-kuvaan: Hyvä idea on ottaa kuva yksiväristä taustaa vasten, jolloin huomio keskittyy itse henkilöön. Tätä ratkaisua Levin suosittelee. Miljööllä voi kuitenkin voi halutessaan kertoa itsestään asioita.

Ilme

Hymy ei maksa mitään – mutta antaa paljon, sanotaan. On tutkittu, että hymy herättää katsojassa positiivisia tunteita. Hymyily siis kannattaa – myös CV:ssä. Hymyn määrää säätelemällä voi säädellä kuvan totisuutta ja virallisuutta. Jos työtehtävä vaatii tiettyä virallista otetta voi ilme lähennellä passikuvan ilmettä, eli vähemmän hymyä.

Hymyily on monille vaikeaa – etenkin kuvaan poseeratessa. Vinkiksi tähän Levin kertoo, että voi pyytää jotain muuta ottamaan kuvan. Hyvä kuvaaja saa poseeraajan hymyilemään luonnollisesti.

  • CV-kuvaan: CV-kuvassa pieni hymy on toivottava. Se välittää luottamusta ja tunnetta, että henkilön kanssa on mukava olla tekemisissä. Suhteuta hymyn määrä haettavan työpaikan mukaan – millaisen viestin haluat itsestäsi lähettää…

Vaatetus

Hymyn lisäksi kuvan virallisuutta voi säädellä vaatteilla. Levinin vinkki yksinkertaisuudesta pätee tässäkin: ”paras pukeutumisvalinta on simppelit yksiväriset vaatteet. Vältä isoja logoja ja räikeitä kuvioita.”

Vaatteilla voi toki viestiä persoonallisuutta. Jos ei tunnu omalta vetää päälleen kauluspaitaa, kannattaa kuvassa poseerata esimerkiksi omassa lempipaidassaan. 

  • CV-kuvaan: CV-kuvassa kannattaa suosia ysinkertaisia vaatteita. Kuitenkin jälleen, jos haettava työtehtävä sen sallii – persoonallisuutta voi korostaa pukemalla lempivaatteitaan päälle. Suurimmassa osassa työpaikoista kauluspaita tekee tehtävänsä loistavasti.

Asento

Asento voi viestiä monia eri ominaisuuksiin liittyviä seikkoja. Ryhdikäs henkilö näyttää ahkeralta, toimeen tarttuvalta. Rento asento viestii sitä, että henkilö selviää vastaantulevista tehtävistä pelottomasti. Ryhdikäs ja rento ovat hyvä kombo CV-kuvaan. Jos mahdollista – kannattaa antaa jonkun muun ottaa kuva. Silloin asennosta saa helpommin luonnollisemman kuin itse räpsäistyssä selfiessä.

Vinkki: ”kääntämällä kroppaa hieman sivuun kuvasta tulee vähemmän uhkaava ja henkilö näyttää helpommin lähestyttävämmältä”, Levin kertoo.

  • CV-kuvassa: Selkä suoraksi, pää pystyyn, rinta rottingille, kädet rennoiksi ja kroppa hieman viistoon kameraan nähden.

Kuvakulma

Varomaton voi kuvakulmalla lähettää huomaamattaan merkittäviä viestejä. Kuvakulma vaikuttaa paljon kuvan herättämään mielikuvaan. ”Diktaattoreita ja muita suuria johtajia on ollut tapana kuvata alaviistosta, siihen on myös syynsä: alaviistosta otettu kuva on dominoiva, mahtipontinen ja viestii ylemmyydestä. Työnhaussa se ei välttämättä ole kannattavin kuvakulma”, Levin kertoo.

Toinen yleinen kulma etenkin selfieille on yläviistosta otettu kuva. Yläviistosta otettu kuva taas saattaa aiheuttaa alistuvan mielikuvan. Se ei välttämättä ole edustavin kuvakulma CV-kuvaan.

  • CV-kuvassa: Ihanteellinen kuvakulma on silmien tasolla suoraan edestä päin. Tällöin kuvakulma on neutraali. Katselemmehan usein muita ihmisiä silmiin samalta tasolta. 

Katsekontakti

Tiesitkö, että sosiaalisuudesta voi viestiä kuvalla, jossa ei katso suoraan kameraan? Rento sosiaalinen mielikuva herää esimerkiksi katsoessa hymyillen kamerasta ohi. Jos kuvalla on tarve viestiä sosiaalisuutta, paras kuva tähän on tilannekuva, jossa itse kuvattava ei näytä varsinaisesti poseeraavan valokuvaa varten.

  • CV:seen: CV-kuvassa paras ratkaisu on suora katsekontakti kameraan. Se luo luotettavan ja asiallisen kuvan hakijasta. Jos kuitenkin haluaa esimerkiksi HR-hommiin hakiessa välittää ihmisläheistä otetta, voi kuvaan hakea sosiaalisuutta edellä mainituilla vinkeillä.

Miten ottaa laadukas CV-kuva kotona?

Levin kannustaa ihmisiä nappaamaan CV-kuvat kotonaan. Muutamalla niksillä kuvasta saa erinomaisen.

Valaistus kuntoon

Tärkein seikka kotikuvan onnistumisen kannalta on hyvä valaistus. Ikkunasta paistava luonnonvalo kannattaa tässä tapauksessa hyödyntää. Kuva tulisi näpsäistä siten, että valonlähde on kasvoihin nähden jommalla kummalla puolella etuviistossa. Tällöin kuvaan tulee syvyyttä ja siitä tulee laadukkaan näköinen.

Riittääkö puhelin?

Nykyisillä puhelimilla saa loistavia kuvia. CV-kuvaakin ottaessa voi siis suosiolla luottaa puhelimen kameran laatuun. Uusilla laajakuva-linsseillä kuvaa ei kuitenkaan kannata ottaa, sillä ne väärentävät hahmon muodon.

Jos valokuvaan haluaa todella panostaa ja kokee, että hakemus on erityisen tärkeä, kannattaa turvautua valokuvaajan apuun. Valokuvaajalla käydessä hyvän kuvan saa otettua helposti, kun kuvaaja huolehtii kaikesta.

Jos haluat työpaikan – panosta kuvaan

Viimeisenä vinkkinä Levin toteaa, että panostus CV-kuvaan kertoo henkilön panostuksesta haettavaa työpaikkaa kohtaan. ”Kun kuvasta huomaa, että siihen on panostettu tulee työnhakijalle hakijasta kuva, että hän todella haluaa kyseiseen työhön ja on valmis näkemään vaivaa sen eteen.”

Paljastettakoon, että CV-kuviin harvemmin aidosti panostetaan, joten tässä on hyvä mahdollisuus erottua joukosta pienellä lisätyöllä.

4 vinkkiä hyvään CV-kuvaan

Kerrataan vielä artikkelista neljä pääpointtia onnistuneeseen CV-kuvaan.

1. Pidä kuva yksinkertaisena

Kuvan yksinkertaisena pitäminen on lähes varma onnistuminen. Yksivärinen tausta ja vaatteet ovat paras ratkaisu.

2. Pidä huolta valaistuksesta

Yksi tärkeimmistä asioista valokuvan onnistumisen kannalta on valaistus. Kotona luonnonvalo toimii hyvänä valonlähteenä. Huolehdi, että kasvot ovat selkeästi nähtävissä valotuksen ansiosta.

3. Panosta CV-kuvaan

Panosta kuvaan. Se kertoo työnantajalle, että todella haluat työpaikan ja olet valmis panostamaan sen eteen.

4. Viesti oikein haettavaan työpaikkaan

Artikkelissa esitellyt tavat viestiä valokuvan välityksellä kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Kuvan tulisi olla linjassa muun hakemuksen kanssa ja sopia haettavaan työtehtävään.

Jos etsit kuvauspalveluita esim. ryhmille, ota yhteyttä Omer Levin studio: https://www.omerlevin.com/

Lue myös: Paras CV-pohja: Luo toimiva CV nopeasti ja helposti

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

Henkilö tekee hyvän CV:n

CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon

SisällysluetteloPerusasiat kuntoon - nämä asiat CV:stä tulisi löytyä5 vinkkiä hyvään ...
Lue lisää
Hyvä video CV

Video-CV:n tekeminen – näin tuot itsesi parhaiten esille!

Video-CV on erinomainen keino tuoda itseäsi esille työnhaussa. Jos et ...
Lue lisää

Seuraava luku: Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →