Etusivu > Työelämä > Työnhaku > Uusi työpaikka – Opas ensimmäiseen työpäivään

Uusi työpaikka – Opas ensimmäiseen työpäivään

Uusi työpaikka jännittää uutta työntekijää

Uusi työpaikka odottaa ja vatsassa on perhosia. Ah! Työnhaku tuotti siis ansaitun palkinnon, nimet on paperissa ja uusi työpaikka on nyt lyöty lukkoon. Todellisia elämää mullistavia hetkiä.

Edessä on uusi työ mahdollisesti uudella alalla, mutta lähes varmasti täysin uudessa työpaikassa ja työporukassa. Yrität olla ajattelematta asiaa liikaa, mutta päähän tulvii ajatuksia kuin salamyhkää: mitähän ne minusta ajattelevat, mitä jos mokaan heti, mitä jos esimieheni on täysi ääliö, mitä jos nukun pommiin ensimmäisenä päivänä, ja lista jatkuu..

Uusi työpaikka on erityisen jännittävä asia, koska se sisältää niin paljon muutoksia elämään

Uusi työpaikka jännittää – miksi?

Uudelle työpaikalle siirtyminen on jännittävää. Onhan se kuin askel tyhjään – siellä on täysin uudet ihmiset odottamassa, joille on muodostunut omat inside-jutut, joita huvittaa aina kun uusi työntekijä aloittaa eikä osaa vielä talon tapoja. Ei ihme että vatsassa on perhosia. Jotkut meistä toki selviävät uusista sosiaalisista tilanteista ilman vaikeuksia, mutta erityisesti ujoille persoonille tilanne saattaa olla ylivoimaisen jännittävä. 

Uusi työpaikka on erityisen jännittävä asia, koska se sisältää niin paljon muutoksia elämään. Lähes kaikille ihmisille aiheuttaa edes lievää ahdistusta, kun edessä on samaan aikaan siirtyminen uuteen porukkaan, työtehtävään, työympäristöön ja kulttuuriin. Joskus tämä saattaa työaikojen ja työmatkan vuoksi aiheuttaa myös arkielämän uudelleenjärjestelyä, ja jotkut vanhat rutiinit on heivattava sivuun. 

Ahdistava kuva uudesta työpaikasta
Uusi työpaikka jännittää monesti, sillä se voi tuoda paljon muutoksia elämään

Ensimmäinen työpäivä edessä – näillä vinkeillä selviät

Selkä suoraksi, leuka pystyyn ja hymy huuleen

Tämä yksinkertainen ja helppo temppu aivan totta buustaa itsetuntoa ja poistaa jännitystä. Joka paikkaan ei toki tarvitse kävellä mielipuolisesti hymyillen, mutta tee tämä vaikka peilin edessä aamulla ennen töihin lähtöä. Tai työpaikan vessassa. Selkä suoraksi, leuka pystyyn, hymy huuleen, kymmenen syvää hengitystä ja ajattele kuinka hyvä tyyppi olet. Tulokset ovat välittömät ja tehokkaat. Jos et usko, kokeile itse.

Nainen hymyilee ensimmäisenä päivänä uudessa työpaikassa
Hymyä huuleen! – ensimmäinen työpäivä tuo mukanaan paljon uusia tuttavuuksia.

Ole ajoissa töissä

Itsestäänselvyys, mutta tulipahan mainittua. 

Ole ystävällinen

Usein muut kohtelevat sinua takaisin samalla mitalla millä sinä kohtelet heitä. Hyvä keino selvitä uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa on olla heille ystävällinen. Ei toki ole tarkoitus mielistellä kaikkia, mutta yleinen kohteliaisuus ja ystävällisyys ovat aina tervetulleita. Tervehdi, välitä, auta, ja mitä näitä nyt on.

Ole itsellesi armollinen

Tekisi mieli osata kaikki heti. Ärsyttää, jopa hävettää mokailla. Mokien teko uudessa työpaikassa on kuitenkin valitettavasti lähes pakollista. Mokailu kun on osa uuden oppimista. Muutkaan eivät odota sinulta täydellisiä onnistumisia heti ensimmäisenä päivänä. Älä siis säti itseäsi liikaa parista kömmähdyksestä, ne kuuluvat asiaan.

Talon tavoille oppii ajan kanssa

Useisiin työpaikkoihin on muodostunut tiettyjä etikettisääntöjä tai muita talon omia tapoja. Samaan kategoriaan mahtuu myös työporukan sisäiset inside-jutut. Näitä kaikkia ei luonnollisestikaan voi uutena työntekijänä tietää. Joskus, ei siis todellakaan aina, tästä saattaa kuulla kommenttia ja naureskelua. Pahimmassa tapauksessa se saattaa tuntua epäreilulta ja jopa henkilökohtaiselta. Tällainen naljailu ei kuitenkaan lähes koskaan ole henkilökohtainen hyökkäys. Se toistuu, kun uusi työntekijä astuu taloon. Jos naureskelua siis kuuluu, älä ota sitä henkilökohtaisesti, vaan enemmänkin lämminhenkisenä tervetuliaisretriittinä uuteen työpaikkaan. 

Rajansa toki kaikella, jos tällainen käytös tuntuu vihamieliseltä, jatkuu kohtuuttoman kauan ja tunnet sen häiritseväksi, puutu asiaan ja kerro asiasta esimiehellesi. 

Ole oma itsesi

Helpommin sanottu kuin tehty, eikö. Päivän luontopläjäys: ihmisellä ja kameleontilla on samaa se, että molemmat ovat kykeneväisiä vaihtamaan olemustaan ympäristönsä mukaan. Yleinen selviytymiskeino uudessa ympäristössä on muuttaa käyttäytymistään, usein sen mukaiseksi, mitä uskoo muiden itseltään odottavan. Uudessa työpaikassa tämä voi helposti tapahtua. Pyri kuitenkin olemaan oma itsesi alusta asti, muuten voi käydä niin, että työpaikka-roolisi jää päälle ja siitä on vaikeaa päästää myöhemmin irti. On pitkän päälle raskasta olla joku muun kuin oma itsensä.

Pari sanaa itseluottamuksesta

Mietityttääkö, että mitä jos et olekaan sitä mitä sinun odotettiin olevan? Mitä jos muut eivät arvosta taitojasi työpaikalla ja pitävät sinua epäpätevänä tehtävääsi? Pyh. Näiden ajatusten kanssa painii yllättävän moni. Etenkin ihmiset, jotka ovat itsekriittisiä ja odottavat itseltään aina täydellisyyttä. 

Nyt on viimeistään hyvä hetki muistaa, että juuri sinut valittiin työtehtävään kaikkien hakijoiden joukosta. Rekrytoinnin ammattilainen on arvioinut ja valinnut sinut parhaaksi kandidaatiksi kyseiseen tehtävään. Onneksi olkoon! Heivaa siis pään sisällä puhisevat pirusi sivuun ja usko omiin kykyihisi. Sinulta ei odoteta yhtään sen enempää kuin mihin sinä pystyt. 

Itsevarma nainen työvaatteissaan matkalla uuteen työpaikkaan
Ole itsevarma – juuri sinut valittiin kaikista hakijoista uuteen työpaikkaan

Pihalla olemisen jalo taito

Uusi työpaikka tuo ensimmäisinä päivinä mukanaan aina noloa sekoilua. Missä täällä on vessa? Otanko omat eväät? Anteeksi, mikä sinun nimi olikaan? Voi että miten vaivalloista on olla pihalla. Tämä on kuitenkin pakollinen vaihe uuteen työpaikkaan siirtyessä. Pihalla olemalla oppii työpaikan asioista. Pihalla olemiseen kannattaa suhtautua neutraalisti ja tehdä siitä tehokas ase itselleen. Pihalla olemista voi nimittäin käyttää tehokkaana keinona verkostoituessa uudessa työpaikassa. Keskustelun avaaminen on helpompaa kuin koskaan: “missä täällä on lounasravintola” tai “mihin täällä voi jättää auton”, toinen henkilö tietää statuksesi uutena työntekijänä ja tästä kehkeytyy loistavia keskusteluja. 

Sopeutuminen uuteen työpaikkaan kestää kuukauden

Kun alkusekoilusta on selvitty ja uusi työpaikka on jo tuttu paikka, alkaa seuraava, vakiintumisen vaihe. Usein alkuvaihe, ns. sisäänajo, kestää noin kuukauden päivät. Parin-kolmen viikon jälkeen statuksesti työpaikalla ja suhteesi työkavereihin alkaa jo vakiintua. Sinua ei enää kohdella kuin tulokasta ja sinulta aletaan jo odottaa sujuvuutta työssä.

Ensimmäiset pari viikkoa saattaa mennä jännittäessä ja aamuisin asuvalintaan tulee käytettyä tavallista enemmän aikaa. Viimeistään kuukauden jälkeen tämä jännitys ja epäröinti hälvenee kuin itsestään ja henkilö tuntee olevansa osa uutta työyhteisöä.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen ei henkilöstä puhuta enää termillä ‘uusi työntekijä’, vaan korkeintaan ‘työntekijä, joka aloitti tänä syksynä’. Pikkuhiljaa paikka työpaikalla alkaa vakiintua ja henkilö tuntee omaksuvansa työpaikan kulttuurin. Nyt henkilöltä aletaan odottaa enemmän onnistumisia ja vähemmän mokia, jäiks.. Näin se kuitenkin yleensä meneekin. Henkilö on oppinut tehtävänsä ja työnteosta muodostuu rutiininomaista. 

Uusi työpaikka pohdinnassa
Jopa 46 prosenttia pohti koronapandemian aikana työpaikan vaihtoa. Lähde: Kauppalehti.

Yhteenveto

Uusi työpaikka on lähes kaikille jännittävä ja ahdistava ajatus. Se aiheuttaa mahdollisesti suuriakin muutoksia elämässä ja uudet asiat ovat jännittäviä. Et ole siis ajatustesi kanssa yksin. Muista kuitenkin, että sinut on valittu työtehtävään kaikkien hakijoiden joukosta. Ei tarvitse ottaa paineita epäonnistumisesta tai riittämättömyydestä. Ensimmäiset pari viikkoa menevät pihalla ollessa. Se on täysin luonnollista, koska tämän sekoilun keskellä opit uuden talon tavoille ja sisäistät työpaikkakulttuurin. 

Ensimmäinen kuukausi on jatkuvaa totuttelua ja uuden oppimista, jonka jälkeen paikkasi työpaikalla alkaa vakiintua ja statuksesi muuttuu hiljalleen uudesta työntekijästä ihan vaan työntekijäksi. 

Kauppalehden mukaan jopa 46 prosenttia suomalaisista pohti koronan aikana työpaikan vaihtoa. Uusia alkuja tapahtuu siis koko ajan ympäri maan. Jos koet uudessa työpaikassa aloittamisen ahdistavaksi, pidä tämäkin mielessäsi. Et ole tilanteessa yksin, vaan monet muutkin kokevat asiasta samanlaisia tunteita. 

Tsemppiä uuteen työpaikkaan! Toivottavasti tästä artikkelista oli apua.

Lue lisää: Mikä ammatti sopii minulle – Testasimme parhaat ammatinvalintatestit

Avatar photo

Aaretti Niskanen

Aaretti on toiminut markkinoinnin sekä myynnin tehtävissä Wellpackissa vuodesta 2019 asti, tuottaen hyödyllistä materiaalia verkkoon. Aaretti työskentelee henkilöstöalan ytimessä ja ratkoo yhdessä asiakkaiden kanssa heidän henkilöstötarpeita.

Jaa artikkeli:

Sisällysluettelo
    Add a header to begin generating the table of contents

    Älä jätä rekrytointia sattuman varaan

    Henkilöstövuokraus- ja rekrytointipalveluidemme kautta näyt ja löydät parhaat työntekijät.