Miksi en saa töitä? Viisi syytä työnhaun epäonistumiseen

Töiden hakeminen on tuskallinen prosessi monelle ihmiselle. Aktiivinen töiden hakeminen vaatii paljon vaivaa ja aikaa, eivätkä kielteiset vastaukset helpota hakemista. Moni hakija menettää motivaationsa ennen työpaikan saamista, joten työn hakemisesta jää paha maku suuhun tulevaisuudessakin.

Tässä vaiheessa moni hakija alkaa syyttämään itseään ja alkaa pohtimaan: ”Miksi en saa töitä?”. Hakijasta riippuen tähän on monta eri vastausta, mutta olemme koonneet tähän yleisimmät syyt, miksi työpaikka jää saamatta. 

1. Hakijoita on paljon

Jos huomaat työilmoituksen netissä, on hyvin mahdollista, että tuhannet muutkin ovat nähneet sen. Vaikka olisit mainio hakija ja sopisit työhön, on todennäköistä, että lukuisista hakijoista joku on vielä sopivampi. On myös mahdollista, ettei rekrytoija ehdi edes lukea kaikkia hakemuksia, jos niitä on kymmeniä tai satoja.

2. Et osaa tuoda itseäsi esille

Usein päteväkin hakija voi jäädä pinkan pohjalle, jos hän ei osaa tuoda hakemuksessa ja CV:ssä itseäsi esille. Yleisin virhe hakemuksissa on se, että luetellaan vain kokemuksia, eikä avata sitä, miksi osaaminen auttaisi tulevassa työssä. Esimerkiksi voit sanoa työskennelleesi kaupassa, joka ei kerro paljoa. Vaihtoehtoisesti voit kertoa työskennelleesi kaupassa, ja oppineesi hyväksi asiakaspalvelijaksi, joka toimii hyvin paineen alla.

3. Haet vääriä töitä

On työtehtäviä, jotka eivät sovi kaikille. Feissarimyyjän on oltava väsymättömän sosiaalinen ja terminaalityöntekijän on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa. Jos yrität hakea paljon sellaisiin töihin, jotka eivät ole sinulle sopivia, tulet myös saamaan paljon kielteisiä vastauksia. 

4. Lähetät samat liitteet joka paikkaan

Rekrytoijan on helppo nähdä, onko hakemus kohdistettu juuri hänen yritystään kohden, vai onko samoja dokumentteja käytetty moniin muihinkin työnhakuihin. Hyvässä hakemuksessa kerrotaan, miksi juuri se yritys, johon olet hakemassa, olisi sinulle täydellinen. Tätä on mahdotonta tehdä, jos hakemus on kaikkialle sama.

5. Et hyödynnä verkostoasi

Arvioidaan, että noin puolet työpaikoista ovat piilotyöpaikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, ettei näihin töihin järjestetä julkista hakuprosessia ollenkaan. Jos siis tuttusi työskentelee yrityksessä, joka kiinnostaa sinua, kannattaa häneltä kysäistä työmahdollisuuksista. Tietystikään tämä ei aina voi onnistua, mutta on onnistuessaan vaivattomin tapa saada töitä.

Lue myös:

Työnhaun Käsikirja – nappaa itsellesi mieluisa työpaikka!

CV eli ansioluettelo – näin laadit hyvän ansioluettelon