Ammatinvalintatesti vertailu

Ammatinvalintatesti vertailu – Valitsimme parhaan testin

Harvalle on automaattinen itsestäänselvyys mihin ammattiin haluaa työllistyä tai mikä ammatti sopii itselle. Lukion tai ammattikoulun jälkeen odotetaan päätöksiä mahdollisen jatko-opiskelun suhteen, vaikka suurelle osalle nuorista on vasta muodostumassa jokin alkukantainen ajatus siitä missä ammatissa haluaa tulevaisuudessa työskennellä. Tämä pähkinä ei jää pelkästään nuorten purtavaksi, vaan monet jo johonkin ammattiin valmistuneet kokevat olevansa edelleen pihalla ammatinvalinnan suhteen. 

Mikä ammatti sopii minulle

Koska luet tätä artikkelia, teen suoraviivaisen oletuksen, että oikea ammatti on vielä etsinnässä. Oman ammatin löytäminen alkaa jo lapsena. Se, mihin ammattiin ihminen lopulta päätyy, riippuu niin ulkoisista esimerkeistä kuin sisäisistä ominaisuuksista. 

Oman ammatin löytämistä kannattaa lähestyä pohtimalla ja listaamalla asioita, jotka todella saavat kiinnostuskiikarisi kääntymään. Puuhailetko vapaa-ajallasi paljon näppäryyttä vaativien harrastusten parissa, tai uppoudutko aina tuntitolkulla lukemaan tiedejulkaisuja internetistä? Sen pohjalta, mihin muutenkin käytät paljon aikaasi, voi lähteä pohtimaan mahdollisia ammatteja. Ihanteellinen ammatti on sellainen, jossa työnteko ei tunnu työnteolta, sanotaan. Tällainen tilanne on tosin harvinainen, mutta lähelle voi ainakin päästä.

Testasimme viisi verkon suosituinta ammatinvalintatestiä

Testitiimin valinta: TE-Palveluiden AVO ammatinvalintatesti
(Vertailun tulokset löydät alempaa)

Onko sinulla vaikeuksia löytää oma ammattisi? Autamme sinua matkalla kohti työelämää ja oikean ammatin löytämistä. Wellpack avaa ovia ja uusia mahdollisuuksia. Tutustu avoimiin työpaikkoihin.

Älä pelästy jos mikään ei vielä kiinnosta

Omaa ammattia ei tarvitse välttämättä koskaan lyödä täysin lukkoon. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja vasta ajan kanssa selviää, mihin haluaa sitoutua, jos ylipäätään koskaan haluaa. Ole avoin työnteolle ja erilaisille työtehtäville. Usein jokin työkokemus johtaa uusiin erilaisiin työkokemuksiin, ja jossain kohtaa voi oma ammatti yllättäen löytyä.

Toisen asteen opiskelujen jälkeen ei ole kiire lyödä lukkoon mitään tiettyä ammattia, jos sellaista ei mielessä ole. Välivuoden pitäminen on jatkuvasti suositumpaa. Sen aikana ehtii asiaa mutustella ja nähdä maailmaa. Keskustele ihmisten kanssa siitä, millaista heidän ammatissaan on työskennellä ja ole avoin erilaisille ideoille. 

Ammatinvalintatesti auttaa suuntautumaan uuteen työpaikkaan
Ammatinvalintatesti voi auttaa sinua suuntautumaan oikean alan tai työpaikan pariin.

Ammatinvalintatestit – voiko luottaa

Verkko on nykyään pullollaan erilaisia ammatinvalintatestejä, joista voi hakea inspiraatiota ammatinvalintaan. Nämä testit voivatkin johdattaa oikeaan suuntaan omaa ammattia pohdiskellessa. Verkosta löytyy myös ammatinvalintatestejä kritisoivia artikkeleita. Kritiikki pyörii tulosten luotettavuuden ja testien kaupallisuuden ympärillä. Tietyt verkon ammatinvalintatestit ohjaavat mainosmaisesti tekijäänsä tiettyä koulutusta tai työpaikkaa kohti. Voiko ammatinvalintatesteihin siis luottaa pohtiessa, mikä ammatti sopii itselleen?

Testasimme ensimmäiset viisi ammatinvalintatestiä, mitä Google haussaan tarjosi. Tulokset olivat odotetusti vaihtelevia. Testien pituudet vaihtelivat alle 20 kysymyksestä aina pisimpään, yli 100 kysymystä sisältävään testiin. Testien kysymykset käsittelevät usein erilaisten työskentelytapojen mielekkyyttä ja ottavat pintaraapaisun persoonallisuuteen. 

Testaajana toimii henkilö, joka (ainakin omasta mielestään) on löytänyt jo oman ammattinsa. Katsotaanpa osuuko ammatinvalintatestit lähelle testaajan omia mielenkiinnonkohteita.

Ammatinvalintatestit testissä


Duunitorin duunitesti

Duunitesti oli miellyttävä tehdä, niin visuaalisuudeltaan kuin kysymyksiltäänkin. Testi osui oikeaan, kun se ilmoitti ykkösvahvuuden testaajan ominaisuuksista oikein. Testi oli kuitenkin melko lyhyt 18 kysymyksellään, eikä varmasti ehtinyt sukeltaa kovin syvälle testaajan persoonallisuuden syövereihin. Tuloksissa oli asioita, jotka osuivat testaajan mielenkiinnonkohteiden kanssa yhteen, mutta myös kuvauksia, jotka eivät täsmänneet testaajaan. Kuten Duunitorikin testistä sanoo, tulokset ovat vain suuntaa antavia. Duunitorilta löytyy myös erikseen Tyyppitesti, joka keskittyy enemmän testaajan persoonallisuuteen.

Näyttökuva Duunitorin Duunitesti ammatinvalintatestistä
Näyttökuva Duunitorin Duunitesti ammatinvalintatestistä

+ Visuaalisuus
+ Antaa pintaraapaisun testaajan ominaisuuksista
Suppea kysely, hyvin suuntaa antava

Siirry testiin tästä


Studentum ammatinvalintatesti

Studentumin ammatinvalintatesti oli hieman laajempi, 39 kysymystä. Testin tulokset olivat pääasiassa osuvia ja tulos osasi ehdottaa testaajaa aidosti kiinnostavia ammatteja. Siinä missä erään toisen testin mukaan testaajan heikkous oli järjestelmällisyys, Studentumin testi taas pisteytti systemaattisuuden, eli järjestelmällisyyden yhdeksi testaajan vahvuuksista, kumpaa uskoa? Vaihtelevuus tulosten välillä korostaa sitä, että testien tuloksia ei kannata ottaa täysin kirjaimellisesti. Studentumin tulokset painottuvat jatkokoulutuksen valitsemiseen.

Näyttökuva Studentum ammatinvalintatestistä
Näyttökuva Studentum ammatinvalintatestistä

+ Vastausvaihtoehtoina vain kyllä/ei, ei välimalleja
+ Ammattisuositukset osuvia
Tulokset keskittyvät suosittelemaan koulutuksia ja ammatteja, mutteivat kuvaile testaajan persoonallisuutta tai työskentelymieltymyksiä

Siirry testiin tästä


TAT Ammatinvalintatesti Duunikone

Talous ja Nuoret TAT:n ammatinvalintatestin kuvaukset osuivat yllättäen, vain 20 kysymyksen jälkeen, mukavasti testaajan persoonan kanssa yhteen. Myös kuvaus siitä millainen työpaikka ja millaiset työrutiinit testaajalle sopisivat osuivat hyvin. Tulos oli jopa yllättävän osuva sen lyhyys huomioon ottaen. Ammattiehdotukset eivät taas testaajaa niinkään miellyttäneet, eivätkä täsmänneet hänen kiinnostuksen kohteisiin. Tuloksista testaaja ottaisi muistiin kuvaukset hänelle sopivista työskentelytavoista vaikkapa tulevaisuuden työnhaun tueksi.

Näyttökuva Talous ja Nuoret TAT:n ammatinvalintatestistä
Näyttökuva Talous ja Nuoret TAT:n ammatinvalintatestistä

+ Tarjoaa osuvan kuvauksen testaajalle sopivista työskentelytavoista
+ Osui testaajien mielestä monin paikoin oikeaan
Ammattiehdotukset eivät testaajien mielestä osuneet hänelle

Siirry testiin tästä


TE-Palveluiden AVO ammatinvalintatesti

AVO ammatinvalintatesti vei ehdottomasti voiton testaamistamme ammatinvalintatesteistä. Se oli kaikista kattavin yli sadalla kysymyksellään. Visuaalisesti testi on maltillinen ja tylsä.

Tuloksissa esiteltiin TOP 10 testaajalle sopivinta ammattia, joista kuusi osui nappiin testaajan kiinnostusten kanssa. Kysymysten määrä ja yksityiskohtaisuus takasi sen, että tulokset pystyivät kertomaan osuvasti testaajan kiinnostuksenkohteista ja ominaisuuksista. Suosittelemme kokeilemaan tätä testiä, jos haluaa yksinkertaisen listan itselleen mahdollisesti sopivista ammateista. Joukosta voi löytyä myös täysin uusia ammatteja.

Näyttökuva TE-palveluiden AVO ammatinvalintatestistä
Näyttökuva TE-palveluiden AVO ammatinvalintatestistä

+ Kattava kysely
+ Tulokset osuvia
Vakuuttavan ja ammattimaisen tuntuinen testi

Siirry testiin tästä


Evermindin ammatinvalintatesti

Evermindin testi oli nopea tehdä ja antoi tuloksissa pisteytykset testaajan ominaisuuksista. Se ei suoranaisesti suosittele mitään ammatteja, vaan keskittyy kirjaamaan testaajan vahvuuksia ja heikkouksia. Testistä ei omaa ammattiaan löydä, mutta se auttaa itsetutkiskelussa ja saattaa vahvistaa itseluottamusta omia ominaisuuksia kohtaan. 

Näyttökuva Evermind.fi ammatinvalintatestistä
Näyttökuva Evermind.fi ammatinvalintatestistä

+ Tarjoaa selkeät mittarit testin tekijän ominaisuuksista
Vähän kysymyksiä
Ei suosittele ammatteja

Siirry testiin tästä


Ammatinvalintatestit tukena ammatinvalinnassa

Ammatinvalintatesteistä kieltämättä saa inspiraatiota siihen, mikä ammatti sopii juuri minulle. Niiden tuloksia ei kannata tarkastella kuitenkaan täysin sokeasti. Useat ominaisuudet listattiin toisessa testissä testaajan heikkoudeksi kun toisessa taas vahvuudeksi. Täytyy itse myös pohtia, millainen omalta persoonaltaan on ja sivuuttaa suosiolla kohdat, jotka väittävät jotakin muuta. Yleinen kritiikki ammatinvalintatestejä kohtaan kaikuukin juuri tulosten vaihtelevuuden vuoksi – ammatinvalintatesti voi pahimmillaan johtaa tekijäänsä harhaan. Ammatinvalintatestit kuitenkin painottavat itsekin sitä, että ne ovat suuntaa antavia ja jokaisen vastuulle jää itse tehdä johtopäätökset tuloksista. 

Ammatinvalitseminen vaatii aina itsensä pohtimistä

Kritiikkiä on kirjoitettu myös verkon ammatinvalintatestien kaupallisuudesta. Jotkut verkon ammatinvalintatestit mainostavat tuloksissaan tiettyjä kouluja tai työpaikkoja, jonka vuoksi tulokset eivät käsittele erilaisia uravalintoja kattavasti vaan tuntuvat paikoin ohjailevilta. 

Suosittelen kuitenkin tekemään erilaisia ammatinvalintatestejä tueksi oman ammatin löytämiseksi. Ei kannata välttämättä turvautua vain yhteen, vaan useita eri testejä tekemällä saa paremman kuvan mitkä ominaisuudet todella omaa ja mitkä ammatit ovat tutustumisen arvoisia.

Etsitkö uutta työpaikkaa?

Kauttamme parhaat työpaikat.

Aiheeseen liittyvää:

Mitä on työhyvinvointi?

Menetkö innostuneena työpaikalle ja tapaat työkaverit mielelläsi? Vai…

Lue lisää
job resume example

Work in Finland

Would you like to work in Finland? Many…

Lue lisää

Wellpack somessa:

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Mitä on työhyvinvointi?

Menetkö innostuneena työpaikalle ja tapaat työkaverit mielelläsi? Vai onko työmatka kenties työpäivän paras osuus? …

Lue lisää
job resume example

Work in Finland

Would you like to work in Finland? Many foreigners have moved to Finland and…

Lue lisää

Mitä kirjoitan työkokemuksesta ja koulutuksesta CV:ssä

Työkokemus ja koulutus ovat ne asiat, joihin rekrytoija keskittyy eniten lukiessaan ansioluetteloa. Niiden listaamiseen…

Lue lisää