Miksi juuri sinä? – näin annat itsestäsi hyvän vaikutelman työhaastattelun aikana

Monen mielestä yksi vaikeimmista tilanteista työhaastattelussa on kertoa, miksi yrityksen tulisi valita juuri sinut muiden hakijoiden joukosta. Tämä kysymys saattaa tulla yllättäen, mutta sitä ei kannata jäädä miettimään liikaa itse haastattelun aikana. Onnistumisen kannalta onkin hyvä, että mietit tätä tarkkaan ennen haastattelua. Älä kuitenkaan ota suuria paineita kysymyksestä. Se on erittäin yleinen ja jokainen työnhakija tulee varmasti kohtaamaan sen jossain vaiheessa. Mutta miten tätä kysymystä kannattaa lähteä pohtimaan? Seuraavaksi annamme sinulle vinkkejä siihen, kuinka voit antaa parhaan mahdollisen vastauksen. 

Mieti vastausta yrityksen ja työtehtävän kannalta

Työhaastattelun aikana sinun on hyvä keskittyä siihen, mitä yritys haluaa tulevalta työntekijältä. Keskity siis työnantajan tarpeisiin ja pohdi, miten hyvin voit täyttää avoimen paikan. Haastattelijan kysyessä sinulta, miksi heidän tulisi palkata sinut, hän haluaa kuulla, mitä kaikkea voit tuoda yritykselle ja miten hyvin sovit työntekijöiden joukkoon. Monet hakijat voivat tämän kysymyksen kohdalla alkaa miettiä, miksi juuri he tarvitsevat työpaikan tai mitä he voisivat saada työpaikalta. Tämä ei kuitenkaan ole se, mitä haastattelija haluaa kuulla. Yritys kuitenkin tekee investoinnin, kun se rekrytoi uuden työntekijän, joten keskity perustelemaan oman osaamisesi kautta, mitä kaikkea voit tuoda mukanasi. Kerro siis, minkälaista lisäarvoa tuot yritykselle, jota muilla hakijoilla ei välttämättä ole. 

Rekrytointipalvelut tapaaminen

Lue myös: Työhaastatteluun valmistautuminen

Lue myös: Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Muista vastata itsevarmasti

Työnhakijana sinun on tärkeää olla itsevarma oman osaamisesi suhteen. Kun olet täyttänyt ansioluettelosi omalla työhistoriallasi ja koulutuksilla, muista olla ylpeä saavutuksistasi. Vaikka sinulla ei olisi vielä kovin paljoa kokemusta, keskity kuitenkin tuomaan esille kaikki niiden positiiviset puolet. Älä kuitenkaan ole ylimielinen, kun kerrot itsestäsi. Haastattelijalle kannattaa antaa hyvä ensivaikutelma, jotta jäät hänen mieleensä. Sinun kannattaa siis miettiä omaa osaamistasi ja sitä, miten se sopii yritykselle. Osaamisen lisäksi motivaatio on jopa yhtä tärkeä asia, jota voit korostaa tämän kysymyksen vastauksessa. Hakijana sinun on hyvä tehdä kattavaa taustatyötä ennen haastattelua. Yritykset kertovat itsestään paljon netin välityksellä ja kaikki nämä tiedot auttavat sinua vastauksen kokoamisessa. 

Kuten aiemmin mainitsimme, haastattelija haluaa myös tietää, kuinka hyvin sovit yritykseen ja mahdollisten muiden työntekijöiden joukkoon. Näitä asioita on helppo tuoda esille yrityksen mission ja arvojen kautta. Selvitä siis, minkälaisia asioita työyhteisössä pidetään tärkeinä. Sosiaalisen median kanavat ovat hyvä tapa ottaa selvää yrityksen arvoista. Niitä pyritään tuomaan esiin monissa tilanteissa. Kanavien kautta voit myös löytää tietoa siitä, minkälaista osaamista työnantaja arvostaa. Vaikka et löytäisi yrityksestä paljoa tietoa, voit silti keskittyä kertomaan, kuinka tiimityöskentely sujuu sinulta ja mitä kaikkea voit tuoda yhteisöön. Työhistoria ja koulutus ovat tärkeitä asioita tuoda ilmi haastattelussa, mutta työnantajat haluavat näiden asioiden lisäksi myös muuta. Sopeutuminen uuteen työpaikkaan on olennaista ja voit kertoa tästä esimerkiksi harrastusten kautta. Erityisesti jos ne liittyvät yrityksen toimialaan, sinun kannattaa ehdottomasti mainita niistä. 

Työhaastattelun aikana, haastattelija usein kysyy tämän kysymyksen vasta sen loppupuolella. Olet siis mahdollisesti kertonut jo kaiken työhistoriastasi, osaamisestasi ja motivaatiostasi. Siksi onkin tärkeää, että vastauksesi on lyhyt ja pitää sisällään ytimekkäästi kaikki pääpointit aiemmista aiheista. Voit siis pohtia mielessäsi hyvän yhteenvedon, jonka aikana korostat itsellesi tärkeitä asioita. Muista myös mainita sellaiset asiat, jotka eivät tulleet esille jo aiemmin. Jos haluat vielä lisätä jotain olennaista osaamisestasi tai yritykseen liittyen, tee se tämän kysymyksen aikana. Sen aikana sinulla on vielä mahdollisuus vakuuttaa haastattelija siitä, että olet sopiva työntekijä heille.