Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi – näin kokoat vastaukset

Työhaastatteluun valmistautuessa on hyvä käydä läpi omia vahvuuksia ja heikkouksia. Kumpikaan näistä ei välttämättä ole helppo aihe, joten niitä kannattaa pohtia hyvissä ajoin ennen kuin haastattelija haluaa niistä kuulla. Vahvuuksien kanssa sinun on hyvä keskittyä miettimään, minkälaisen työntekijän yritys haluaa ja miten osaamisesi tekee sinusta parhaan hakijan. Heikkoudet ovat taas sitä varten, että haastattelija saa hakijasta mahdollisimman laajan kuvan ja tietää, minkälainen tämä on työntekijänä. Kuinka sitten voit antaa itsestäsi mahdollisimman hyvän kuvan näiden kysymysten aikana? Jatka lukemista, niin annamme sinulle vinkkejä seuraavaa työhaastattelua varten. 

Omat vahvuutesi

Alkuun on hyvä miettiä, oletko saanut positiivista palautetta esimerkiksi aiemmista työpaikoista. Jos jokin piirre tai osaamisesi on tullut esille aiemmin, sitä kannattaa korostaa haastattelun aikana. Voit tässä tilanteessa myös helposti perustella vahvuutesi, kun se on ollut sinulle hyödyksi ja olet käyttänyt sitä. Vahvuuksien kannattaa tietysti liittyä hakemaasi työpaikkaan, jotta haastattelija huomaa sinun olevan sopiva siihen. Osaaminen on hyvä paikka aloittaa, mutta vahvuudet eivät ole aina ainoastaan työtehtäviin liittyviä. Sosiaaliset taidot ja esimerkiksi luotettavuus ovat asioita, joita moni työnantaja arvostaa. Harrastusten kautta sinulla saattaa olla kokemusta toisten kannustamisesta ja empatiakyky on tärkeää erityisesti silloin, kun kyseessä on tiiminä työskenteleminen. 

Vahvuudet voivat siis olla monenlaisia asioita ja niihin kannattaa keskittyä yrityksen näkökulmasta. Minkälaiset asiat tekevät sinusta hyvän työntekijän ja miten voit käyttää vahvuuksiasi työtehtävien parissa? Pohdi vastaustasi näiden asioiden kautta ja muista perustella vastauksesi. Voit valita muutaman vahvuuden, joista kerrot ja lisää jokaiseen vastaukseen esittely siitä, kuinka tämä vahvuus tulee ilmi. Haastattelija näkee tietysti ansioluettelostasi mainitsemasi asiat, joten voit korostaa haluamiasi asioita, joista on hyötyä tämän työpaikan kanssa. Voit lopuksi mainita myös niistä asioista, mistä nautit työtehtävien osalta. Tee lista sellaisista tehtävistä, joista pidät ja mieti mitä yhteistä niillä on. Tämän kautta voit koota omat vahvuutesi ylös ja pitää ne mielessäsi koko haastattelun ajan. Tärkeintä on, että voit itsevarmasti kertoa parhaat puolet itsestäsi. 

Omat heikkoutesi

Kun haastattelija on kysynyt vahvuuksistasi, usein hän haluaa myös kuulla heikkouksistasi. Tätä kysymystä ei kuitenkaan kannata jännittää etukäteen, sillä voit valmistautua siihen vastaamiseen hyvin. Ensimmäinen asia muistaa on se, että kerrot sellaisista heikkouksista, joita voit kehittää tulevaisuudessa. Voit valita sellaisia asioita, jotka liittyvät hakemaasi työhön ja sen työtehtäviin. Kun perustelet vastaustasi niin, että keskityt heikkouden kanssa kehittymiseen, annat itsestäsi motivoituneen kuvan. Haastattelijalle ei kannata sanoa, ettei sinulla ole mitään heikkouksia, sillä se voi vaikuttaa siltä, ettet ole valmis kehittymään tai muuttamaan toimintatapojasi missään vaiheessa. Se voi myös antaa kuvan, ettet ole valmistautunut haastatteluun hyvin. Tärkeintä siis on, että mainitset ainakin yhden asian, jossa voit vielä kehittää omaa osaamistasi ja näytät, että sinulla on jokin suunnitelma sen saavuttamiseen. Ja vaikka mainitsemasi heikkous olisi hakemaasi työhön liittyvä, valitse kuitenkin sellainen asia, joka on mahdollisimman harmiton. Et halua, että haastattelija näkisi sinut epäsopivana työhön, joten älä liioittele tämän kysymyksen vastauksen kanssa. 

Heikkoudet tai asiat, joissa haluat kehittyä, voivat olla esimerkiksi sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä. Voit kaivata kehittymistä vaikka palautteen antamisen kanssa. Ne voivat kuitenkin olla myös konkreettisiin asioihin liittyviä. Jos työtehtävien kanssa käytetään erilaisia sovelluksia, niiden käytössä voi aina olla parantamisen varaa. Muista aina lähestyä heikkoutta sen kautta, kuinka haluat olla itsevarmempi tai parempi sen suhteen. Haastattelijat arvostavat sitä, että olet rehellinen ja näytät kiinnostusta sekä työtä kohtaan että omaa kehittymistäsi kohtaan.

Lue myös: Miksi juuri sinä? – näin annat itsestäsi hyvän vaikutelman työhaastattelun aikana

Lue myös: Mitä kysyä työhaastattelussa – lista esimerkkikysymyksiä