Mitä kysyä työhaastattelussa – lista esimerkkikysymyksiä

Vanhat työhaastattelut ovat klassikko keskustelunaihe työpaikan kahvitauolla. Jännittikö niin, että tuskin sait sanaa suustasi? Oliko työhaastattelu lopulta rennompi tilanne kuin etukäteen odotit? Usein vastaus jälkimmäiseen on, että kyllä.

Työhaastattelu on pääasiassa sitä varten, että työnantaja selvittää, kuinka hyvin sinä sopisit hakemaasi työhön. Suurin osa ajasta menee varmasti siihen, kun vastaat kysymyksiin ja kerrot omasta osaamisestasi ja työhistoriastasi haastattelijalle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko haastattelun tulisi olla näin yksipuolinen. Työhaastattelu on erittäin hyvä hetki myös sinulle selvittää, onko tämä yritys ja työpaikka sinua varten. Mitä sitten kysyä työhaastattelussa? Tästä artikkelista löydät taustatietoa ja esimerkkikysymyksiä.

Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastatteluun valmistautuessa pohtii asioita, mitä kertoa itsestään ja miten välittää haastattelijalle mahdollisimman hyvä kuva itsestään. Oletus kun on, että haastattelija on se joka esittää kysymykset ja itse on vastaajan roolissa. Voipi olla, että unohtuu etukäteen pohtia tärkeät kysymykset, mitä työhaastattelussa voi itse kysyä. Tutkitusti työnhakija, joka esittää myös itse kysymyksiä haastattelijalta, jättää paremman kuvan itsestään ja saa työpaikan varmemmin. 

Lue myös: Miten valmistautua työhaastatteluun

Osoita kiinnostuksesi kysymysten avulla

Hyvä tapa osoittaa mielenkiintosi yritystä kohtaan on kysyä juuri siihen liittyviä kysymyksiä. Voit selvittää asioita esimerkiksi sen arvoista ja esittää niistä tarkentavia kysymyksiä, kuten vaikka toimintaan liittyen. Löydät yrityksistä usein paljon tietoa niiden nettisivujen kautta tai nykyään myös sosiaalisen median välityksellä. Yritykset haluavat usein tuoda esille arvojaan ja tavoitteet tulevat monesti selväksi selaamisen aikana. Kun olet selvittänyt arvot, voit tehdä niistä omanlaisen kysymyksen. Miten yrityksen arvot tulevat esiin esimerkiksi sen jokapäiväisessä toiminnassa? 

Toinen vaihtoehto on selvittää, onko yritys tehnyt jotain merkittävää lähiaikoina ja kysyä lisätietoja siihen liittyen. Jos se on avannut uuden toimipaikan uuteen kaupunkiin, voit kysyä, onko suunniteilla muitakin laajennuksia tälle alueelle. Kampanjat voivat olla myös kiinnostava asia tehdä kysymyksiä, varsinkin jos ne liittyvät jotenkin tuleviin työtehtäviisi. Tärkeintä on se, että selvität ainakin jotain olennaista hakemastasi paikasta ja osoitat näin aidon kiinnostuksen. Motivaatio on työnantajan kannalta hyvä asia selvittää ja voit helpottaa sen löytymistä tekemällä kattavaa taustatyötä.

työhaastattelija kysyy kysymyksiä työnhakijalta

Räätälöi kysymykset 

Siinä missä työhakemuskin on aina yksilöllinen tiettyä työtehtävää kohtaan, tulisi kysymystenkin liittyä kyseiseen tehtävään. Toki on järkevää kysyä yleisiä kysymyksiä myös yrityksen toiminnasta, mutta pyri kysymään kyseiseen työtehtävään liittyviä kysymyksiä. Tällätavoin haastattelijalle korostuu se, että kotiläksyt on tehty ja haluat todella kyseisen työpaikan itsellesi.

Kirjoita kysymykset ylös

Työhaastatteluun valmistautuessa on järkevää kirjoittaa itselleen ylös kysymyksiä, mitä kysyä sitten työhaastattelussa. Kun haastattelu koittaa, kaiken jännityksen keskellä voi mieli tehdä tepposet ja unohtaa mitä kysyttävää itsellä oli. Ei olekkaan ollenkaan pahitteeksi ottaa työhaastatteluun mukaan lunttilappua. Listaa siis muutamia kysymyksiä ylös. Mitä sitten työhaastattelussa voi ja kannattaa kysyä? Seuraavaksi listaamme muutamia esimerkkikysymyksiä. Valitse niistä omaan työtehtävääsi sopivat ja keksi itse lisää juuri kyseiseen tehtävään liittyviä kysymyksiä.

Mitä kysyä työhaastattelussa?

Työtehtävään liittyvät kysymykset

 1. Voisitko kuvailla tavanomaista työpäivää, tai -viikkoa tässä työtehtävässä?
 2. Miten kuvailisit ihanteellista hakijaa tähän työtehtävään?
 3. Kuka esimiehenäni tulee toimimaan? 
 4. Millaiseen työtehtävään siirryn aluksi, jos paikan saan?
 5. Mitä tämä työtehtävä merkitsee yritykselle?
 6. Onko tämä työtehtävä uusi yrityksen sisällä?
 7. Millaiset etenemismahdollisuudet tässä työtehtävässä on?

Yritykseen liittyvät kysymykset

 1. Mitkä ovat yrityksen tavoitteet ja miten minä voin kyseisessä työtehtävässä edesauttaa niiden toteutumista?
 2. Millaiset ovat yrityksen pitkän tähtäimen suunnitelmat?
 3. Millainen on yrityksen johtamistyyli?
 4. Millaisia mahdollisuuksia yrityksessä on edetä?
 5. Mitä työntekijät eniten arvostavat tässä yrityksessä?
 6. Millainen työympäristö yrityksessä vallitsee?