Miksi haluat meille töihin – näin vastaat yleiseen työhaastattelukysymykseen

Oletko koskaan käynyt työhaastattelussa ja haastattelija on kysynyt suoran kysymyksen: miksi haluat meille töihin? Kyseiseen kysymykseen kannattaa varautua sen painoarvon vuoksi.

Työhaastattelu pitää sisällään monenlaisia kysymyksiä. Kysymykset, jotka liittyvät työhistoriaasi tai opiskeluihin ovat tietysti helppoja, mutta entä ne avoimet kysymykset, joihin ei ole olemassa oikeaa vastausta? Kun haastattelija kysyy sinulta, miksi haluat juuri tähän yritykseen töihin, pidä mielessäsi seuraavat vinkit ja mieti vastausta jo ennen haastattelun alkamista. 

Tällä kysymyksellä haastattelija haluaa tietää, kuinka motivoitunut olet aloittamaan työt ja minkälaisia mielikuvia sinulla on siitä. Motivaatio on tietysti asia, joka sinun on hyvä ilmaista jo hakemuksessa. Eli kun olet viimeistelemässä ansioluetteloasi ja kirjoitat hakemusta, sinun on hyvä pitää tämä kysymys mielessäsi. Työnantaja haluaa aina valita työntekijän, jonka hän uskoo suoriutuvan parhaiten työtehtävistä ja olevan kiinnostunut yrityksen toiminnasta. Motivaatiolla on suuri merkitys, varsinkin kun työntekijää etsitään pidemmälle ajalle. Valmistaudu siis tekemään hieman taustatutkimusta, kun suunnittelet vastaustasi tähän kysymykseen. 

Lue myös: Kuinka valmistautua työhaastatteluun?

henkilö esittää kysymyksiä

Etsi tietoa ja varaudu perustelemaan vastauksesi

Kun olet etsimässä yrityksiä, joihin haluat hakea töihin, ota selvää niiden toiminnasta. Hyvä ensimmäinen vaihe on katsoa, minkälaiset kotisivut niillä on ja mitä ne kertovat itsestään. Nykyään monet yritykset ovat myös mukana sosiaalisessa mediassa, joten voit löytää paljon tietoa niidenkin kautta. Työhaastattelua ajatellen, sinun on hyvä tarkastella yrityksen arvoja ja missiota. Näiden avulla voit suunnitella vastauksen, kun haastattelija kysyy miksi haluat meille töihin ja näytät haastattelijalle, että olet kiinnostunut ja motivoitunut. Pohdi siis jo etukäteen, kuinka omat arvosi kohtaavat työpaikan arvot ja miten hyvin ne sopivat yhteen. 

Jokaisen työhaastattelukysymyksen yhteydessä sinun on hyvä osata perustella vastauksesi luontevasti. Oli kyseessä sitten osaamiseesi tai mielipiteeseen liittyvä vastaus, käytä hieman aikaa siihen, että perustelet vastauksesi. Tämä osoittaa haastattelijalle sen, että olet käyttänyt aikaa valmistautumiseen. Jos löydät yrityksen kotisivuilta tai muista kanavista sopivia asioita vastaukseesi, muista kertoa ne omin sanoin. Älä siis opettele yrityksen omia kirjoituksia ulkoa, vaan hyödynnä niiden pointit ja kokoa oma vastauksesi niiden pohjalta. Parhaan vastauksen saat silloin, kun voit perustella vastauksen oman osaamisesi tai kiinnostuksen avulla. Motivaatio on erittäin tärkeä seikka, jota sinun kannattaa hyödyntää monessa kohdassa. 

Muita vinkkejä onnistumiseen

Työhaastattelun aikana sinun tulee vakuuttaa haastattelija siitä, että olet juuri oikea työntekijä kyseiseen yritykseen ja työtehtäviin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kun haastattelija kysyy miksi haluat meille töihin sinun tulisi mielistellä työnantajaa liikaa. Muista keskittyä ajattelemaan vastauksia oman työhistoriasi tai opiskelujen kautta, sillä nämä asiat sinun on helppo perustella. Vastaukset on hyvä pitää ytimekkäinä, joten etsi olennaiset tiedot, jotka ovat suoraan yhteydessä hakemaasi paikkaan. 

Yksi tärkeä asia muistaa, kun haet uutta työpaikkaa, on tietysti parhaan löytäminen. Jos vastauksiin valmistautuminen tuntuu työläältä, etkä ole varma, miksi haluat yritykseen töihin, voi olla parempi hakea johonkin muualle. Sinun ei kannata keksiä vastauksia tyhjästä tai valehdella, sillä se saattaa lopulta hukata kaikkien aikaa. Perehdy siihen, minkälainen hakemasi työ on ja etsi tietoa yrityksestä eri kanavien kautta. Näin voit olla varma siitä, että olet sopiva hakija kyseiseen tehtävään ja osaat vastata useimpiin kysymyksiin ilman suurempaa valmistautumista. 

Lopuksi voit myös pohtia, minkälaisia mahdollisuuksia yritys voi tarjota sinulle kehittymisen kannalta. Kuinka voit menestyä yrityksessä ja minkälaisia haasteita olet valmis ottamaan vastaan. Nämä ovat kiinnostavia asioita, joista voit myös tehdä omia kysymyksiä, joita voit haastattelun aikana esittää. Se osoittaa myös omaa motivaatiotasi, kun olet ottanut laajasti selvää yrityksen toiminnasta ja perustelet, miksi olet paras hakija tähän työtehtävään. Tärkeintä on se, että valmistaudut tähän kysymykseen edes jotenkin, sillä haastattelija haluaa tietää, miten kiinnostunut olet yrityksestä ja sen tarjoamasta työpaikasta.