Hissipuhe esimerkki – 5 vinkkiä hyvään hissipuheeseen

Tässä artikkelissa avataan eräs hissipuhe esimerkki. Oletko joskus osunut sattumalta tilanteeseen, jossa olisi ollut kultainen mahdollisuus vakuuttaa tärkeä henkilö taidoistasi tai ideoistasi? Onnistuitko vai jäädyitkö? 

Vakuuttavan hissipuheen pitäminen on yksi tärkeimmistä työkaluista jokaisella, jolla on vimma edetä urapolullaan, päästä uuteen työpaikkaan, luoda uusia kontakteja tai myydä tuotettaan. Hissipuheen pitäminen on taitolaji, joka vaatii tilannetajua ja ennenkaikkea hyvää valmistautumista. Tässä artikkelissa avataan eräs hissipuhe-esimerkki työhaastattelun näkökulmasta viiden vinkin muistilistan muodossa, josta voit ammentaa inspiraatiota omaan h-hetkeesi.

Mikä on hissipuhe?

Hissipuhe on nimensä mukaisesti puhe, joka kestää noin hissimatkan verran. Karkeasti sen pituus on puolesta minuutista minuuttiin. Hissipuheen tarkoitus on herättää vastaanottajan kiinnostus sen esittäjästä ja jäädä hänen mieleensä. Hissipuhe juontaa juurensa myyjien maailmasta, jossa hyvä myyjä myy tuotteensa tai ideansa potentiaaliselle asiakkaalle pelkän hissimatkan aikana.

Nainen painaa hissin nappulaa ylöspäin
Hissipuheen pituus on pyöreästi yhden hissimatkan pituus

Hissipuhe työhaastattelussa

Työhaastattelu, ainakin toivon mukaan kestää pidempään kuin hissimatkan verran. Kuitenkin hissipuhe-ajatusta voi hyödyntää myös työhaastattelutilanteessa, jossa on rajallinen aika myydä oma osaamisensa työnantajalle ja herättää haastattelijan kiinnostus. Mitä tiiviimmin, mutta kuitenkin tehokkaammin onnistut herättämään haastattelijan kiinnostuksen, sitä todennäköisemmin päädyt valituksi työpaikkaan. 

Työhaastattelusssa usein tulee vastaan hetki, jolloin haastattelija kysyy henkilöä kertomaan hieman itsestään. Tämä toimii luonnollisena lähtölaukauksena hissipuheen pitämiselle. Haastattelija antaa tarkoituksenmukaisesti haastateltavalle vapaan sanan kertoa itsestään. Nyt on tilaisuutesi vakuuttaa haastattelija pätevyydestäsi työtehtävään. Pidä lauseet tiiviinä ja keskity olennaiseen. Hissipuheen yleisin kompastuskivi on liika tarinointi ja liiallisiin yksityiskohtiin hukkuminen. Seuraavaksi viiden vinkin lista, joista muodostuu hissipuhe esimerkki.

Lue lisää: Yleisimmät työhaastattelukysymykset

5 vinkkiä hissipuheeseen

1. Valmistaudu kunnolla

Jokainen hissipuhe tulisi valmistella omana kokonaisuutenaan. Koko jutun juoni on tietää mitä vastaanottaja haluaa kuulla. Tämä hissipuhe esimerkki käsittelee työnhakua, räätälöi siis hissipuhe aina sopimaan juuri kyseiselle työtehtävälle ja työnantajalle. Taitava puhuja luo loistavan hissipuheen hatusta valmistautumattakin, mutta tällaisia puheenlahjoja on suotu valitettavasti vain harvoille. Siispä on aina järkevää etukäteen suunnitella hissipuhe. Ota kuitenkin mukaan sopiva ripaus spontaanisuutta ja tilannetajua, jottei puhe kuulosta paperilta luetulta.

Valmistautumiseen kuuluu myös hissipuheen harjoittelu. Toistoja, toistoja ja toistoja.. Puhu peilille, vaatetelineelle tai tutulle henkilölle. Puheen harjoittelu etukäteen ehkäisee rimakammoa tosipaikan koittaessa.

Katso myös: Työhaastatteluun valmistautuminen

2. Keskity ulosantiin

Samat asiat voi ilmaista monella eri tavalla. Hissipuheen ulosannilla on väliä. Ensinnäkin, ole itsevarma. Selkä siis suoraksi ja pää pystyyn. Puhu rauhallisesti ja ota tila haltuun. Nyt on sinun vuorosi puhua. Pysy suunnitelmassa ja vältä jaarittelua ja liiallisiin yksityiskohtiin menoa. Jos ajatus katkeaa tai ajaudut sivuraiteille, siirry eteenpäin. Kukaan ei huomannut mitään.. 

Itsevarmuus siirtyy puhujasta kuulijaan ja kun itse luotat omiin sanoihisi, niin luottaa niiden vastaanottajakin. Kiteytä tärkein sanomasi selkeisiin ja napakoihin lauseisiin. Tämän vuoksi jo puhetta suunnitellessa päätetään mistä puhutaan. Hissipuhe ei ole lopulta kovinkaan pitkä tapahtuma, kuten esimerkki tuotteen myynnistä hissimatkan aikana osoitti. 

nainen puhuu itselleen harjoittelee hissipuhetta peilin kautta

3. Herätä kiinnostus

Hissipuheen aloitusfraasit ovat usein ne tärkeimmät. Ensivaikutelma jää usein kirkkaiten kuulijan mieleen ja vaikuttaa hänen suhtautumiseensa loppupuheeseen. Kerro alussa lyhyesti kuka olet ja mieti joku kiinnostava yksityiskohta itsestäsi tai urastasi, joka saattaisi kuulijaa kiinnostaa. Jos tilanne sen sallii ja rohkenet, alkuun voi tiputtaa jonkin tunnelmaa keventävän heiton. Tähän kohtaan voi myös keksiä jonkun työtehtävään sopivan asian persoonastasi. Haetko autokauppaan myyjäksi? Kerro koko elämäsi pituisesta autoharrastuksestasi. Ja niin edespäin. 

4. Todista arvosi työnantajalle

Esittelyn jälkeen on aika paneutua tarkemmin omaan osaamiseesi. Tiivistä selkeiksi ja napakoiksi lauseiksi tärkeimmät taitosi ja kokemuksesi liittyen työpaikkaan. Mitä uutta ja arvokasta sinä toisit yritykseen mukanasi. Nyt on aika myydä työnantajalle ajatus sinun palkkaamisestasi. Täydellinen hissipuhe aiheuttaa sen, ettei esimerkki-vastaanottaja voi enää ajatella jatkavansa ilman sinua. Tee itsestäsi yritykselle korvaamaton jo ennen varsinaista palkkausta. Siinä sopiva tavoite hissipuheelle, eikö vain.. 

5. Jää mieleen

Kerro lopuksi, miksi haluaisit työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä. Tähän mennessä olet vakuuttanut haastattelijan hyödyllisyydestäsi yritykseen. Tee hänen päätöksestään nyt vieläkin helpompi ja ilmaise halusi työskennellä työpaikassa.

Jätä lopetus auki. Vältä ehdottomasti lopetusfraaseja, kuten “siinä se oli” tai “ei mulla muuta ole”. Heitä haastattelijalle vaikkapa vastapalloon jokin työpaikkaan liittyvä kysymys, jolloin keskustelu jatkuu luontevasti eteenpäin. Usein haastattelija saattaa myös esittää lisäkysymyksiä ja tarttua johonkin kohtaan puhettasi. Ota tämä hissipuhe esimerkki avuksi työhaastatteluun valmistautuessa!

Lisää hissipuheesta voi lukea lukea verkosta, hyvä esimerkki tämä oiva Innokylän artikkeli.