Mistä on onnistunut rekrytointiprosessi tehty? Wellpackin toimihenkilöiltä löytyy vuosikymmenten kokemus rekrytoinneista. Nostamme pöydälle keskeisimmät pointit onnistuneeseen rekrytointiin.
Rekrytointiin ryhtyminen on aina merkittävä investointi, joka vie aikaa sekä rahaa. Koska prosessin pituutta ja sujuvuutta on vaikeaa etukäteen ennustaa, sen tarkkaa hintaakaan ei voi aina tietää.
Rekrytointi on omanlaisensa taiteen laji. Se pitää sisällään lukemattomia onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuuksia. Yleisimmät virheet liittyvät vajavaiseen viestintään tai tärkeiden vaiheiden ohittamiseen kiireessä. Onnistuessaan rekrytointi on yritykselle avain kasvuun. Onnistuminen vaatii kuitenkin määrätietoista etenemistä prosessin aikana.
Lue lisää: Rekrytointipalvelut
Onnistuneen rekrytointiprosessin vaiheet
- Asiakkaan tarpeiden kartoitus
Me haluamme, että asiakasyrityksemme menestyy ja heillä on käytössään tarvittavat henkilöstöresurssit. On tärkeää tuntea asiakas ja hänen tarpeensa hyvin. Silloin voimme löytää asiakkaalle oikeat työntekijät.
- Profilointi ja ilmoituksen teko
Seuraavaksi luodaan etsittävästä henkilöstä profiili. Millaisia taitoja ja ominaisuuksia ideaalilta henkilöltä odotetaan. Profiilin pohjalta luodaan työpaikkailmoitukset. Työpaikkailmoitukset luodaan aina hakijan näkökulmasta.
- Rekrytointimarkkinointi
Profiloinnissa tunnistettiin millaista henkilöä rekrytoinnissa haetaan. Käytämme moderneja rekrytointimarkkinoinnin keinoja avuksi, jotta tavoitamme mahdollisimman paljon kohderyhmän potentiaalisia työnhakijoita. Olemme aktiivisesti läsnä verkossa ja somessa ja tavoitamme jatkuvasti enemmän ihmisiä.
- Työntekijöiden löytäminen
Kattavan verkostomme avulla löydämme ammattitaitoista työvoimaa asiakkaidemme erilaisiin tarpeisiin. Apuna käytämme suosituimpien rekrytointikanavien ja rekrytointimarkkinoinnin lisäksi myös kattavaa työntekijäpankkiamme. Näiden keinojen avulle löydämme tarvittavat osaajat nopeasti.
- Yhteydenotto ja kartoitus
Kun olemme seuloneet työhakemusten perusteella potentiaaliset työnhakijat, kutsumme heidät henkilökohtaiseen haastatteluun. Osaavat rekrytointikonsulttimme varmistavat strukturoidun haastattelun avulla työnhakijoiden pätevyyden valittavaan tehtävään.
- Referenssit
Me haluamme, että asiakasyrityksemme menestyy ja heillä on tarvittavat henkilöstöresurssit. On tärkeää tuntea asiakkaan tarpeet ja tuntea asiakas hyvin, jotta voimme löytää oikeat työntekijä. Haluammekin tehdä pitkäkestoista yhteistyötä asiakkaiden kanssa.
- Uuden työntekijän kuvaus
Kun oikea henkilö työhön on löytynyt autamme hänet alkuun uuden työpaikan kanssa. Ohjeistamme perusasiat ja luovutamme tarvittavat työvaatteet ja -varusteet. Tavoitteenamme on, että uuteen työhön siirtyminen on henkilölle mahdollisimman sujuvaa ja mutkatonta.
7 vinkkiä onnistuneeseen rekrytointiprosessiin
Profiloi huolella
Rekrytointiprosessi alkaa tarpeen kartoituksella. On tärkeää profiloida millaista tekijää etsii. Jos tämän vaiheen jättää puolitiehen, aiheutuu siitä ylimääräistä aikaa vievää työtä myöhemmin. Ilman profilointia työntekijän etsiminen työtehtävään aiheuttaa ylimääräisiä haastatteluja ja tuhlaa yrityksen resursseja sekä työnantajan ja työnhakijan aikaa. Hyvän profiloinnin jälkeen sopivan henkilön löytäminen on helpompaa ja rekrytointimarkkinoinnin voi kohdentaa halutulle kohderyhmälle.
Profiloinnissa pohditaan mitä ominaisuuksia etsittävältä henkilöltä halutaan. Yksinkertaisimmillaan profilointi listaa mitkä taidot tai ominaisuudet ovat työtehtävään tarpeellisia ja millaista koulutusta tai työkokemusta hakijalta odotetaan. Lista kasvaa sitä mukaan, mitä yksityiskohtaisempia ominaisuuksia työtehtävä vaatii.
Koordinoi rekrytointiprosessi hyvin
Rekrytointiprosessi sisältää paljon liikkuvia osia. Prosessin aikana on suositeltavaa määrittää vastuuhenkilöt, jotta aikataulussa pysytään. Pitkittynyt rekrytointiprosessi aiheuttaa lisäkuluja. Vastuuhenkilöiden määrittäminen pitää pakan kasassa ja ennaltaehkäisee sekaannuksia.
Kohtele jokaista hakijaa yksilönä
Työpaikkailmoituksesi keräsi valtavasti hakemuksia, loistavaa! Tärkeää on tästä eteenpäin kohdella hakijoita massan sijaan yksilöinä. Jokainen heistä on työnantajalle jo nyt hyvin tärkeä. Näin hakijamassan seasta löytää ne juuri oikeat tekijät ja palkatun henkilön työmoraali on alusta asti huipussaan. Tämä voi olla raskasta ja tuntua turhalta, koska suurin osa hakijoista tippuu kuitenkin pois prosessin edetessä. Osaava rekrytoija jättää jokaiselle hakijalle prosessista ja samalla työnantajasta hyvän kuvan, palkattiin hänet tai ei.
Pidä viestintä avoimena
Onnistunut rekrytointiprosessi on avointa ja kaikilla osallisilla on jatkuva mukana olemisen tunne. Hakijoita on hyvä pitää kartalla rekrytoinnin etenemisestä. Vajavainen yhteydenpito voi johtaa hakijan kiinostuksen lopahtamiseen tai toisen työpaikan etsimiseen. Sanotaan, että viestinnän määrä ei ole koskaan liioiteltua. Vaikka hakija ei tule valituksi, on oikeudenmukaista ilmoittaa asiasta hänelle muutamalla sanalla.
Ylläpidä työntekijäpankkia
Kattava työntekijäpankki on tehokas työkalu rekrytoinnissa, koska on vaikeaa aina ennustaa työntekijöiden tarvetta. Työntekijäpankki muodostuu aktiiviselle rekrytoijalle ajan kuluessa. Kun rekrytointeja tekee useita, niiden varrelta kontakteihin jää alan ihmisiä, joille myöhemmin voi löytyä sopiva työpaikka.
Älä aikaile – hyvä työntekijä ei odota
Rekrytointiprosessissa kannattaa edetä rauhassa, mutta sopivan henkilön löydyttyä, ei kannata aikailla. Parhaimmat työnhakijat tuppaavat saamaan töitä. Jos ei sinulta, niin joltain muulta. Tee siis vertailua, mutta
Kun vastaanotat uuden hakemuksen, älä aikaile, vaan ota hakijaan yhteyttä pikaisesti ja sovi haastattelusta. Hän on juuri nyt kiinnostunut työpaikastasi, joten älä odota kiinnostuksen laantumista.
Asiakkaan tunteminen
Rekrytointipalveluita myyvälle yritykselle on erityisen tärkeää kartoittaa ja tuntea asiakkaan tarpeet. Vain tällöin voi todella löytää oikeita työntekijöitä asiakkaalle.