Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Eikö olisikin hienoa tietää tarkalleen, mitä kysymyksiä sinulta tullaan kysymään työhaastattelussa. Valitettavasti emme pysty lukemaan haastattelijoiden ajatuksia, mutta voimme antaa sinulle seuraavaksi parhaimman asian: luettelon yleisimmin kysytyistä työhaastattelukysymyksistä, sekä neuvoja jokaisen niiden vastaamiseen.

Emme kuitenkaan suosittele sinua opettelemaan valmiita vastauksia työhaastattelukysymyksiä varten. Haluamme sinun perehtyvän siihen, mitä työnantajat nimenomaan etsivät vastauksistasi ja miten sinun kuuluisi osoittaa se, että olet oikea henkilö hakemaasi työpaikkaan.

Hae töitä: Avoimet työpaikat

Klassiset kysymykset – Yleisimmät työhaastattelukysymykset

Nämä yleisimmät kysymykset koskevat olennaisia ​​asioita, joita haastattelija haluaa tietää kaikista ehdokkaista: kuka olet, miksi olet sopiva tähän työhön ja missä sinä olet hyvä. Sinulta ei ehkä kysytä näitä kysymyksiä täsmälleen tässä järjestyksessä tai näillä sanoilla, mutta jos sinulla on niihin antaa vastaus, olet melkein valmis kaikkeen mitä haastattelija kysyy sinulta.

1. Kerro jotain itsestäsi.

Tämä kysymys näyttää paperilla yksinkertaiselta, joten monet ihmiset eivät valmistaudu siihen ollenkaan, mutta se voikin olla ratkaiseva. Homman nimi on seuraava: Älä kerro haastattelijalle koko työelämäsi (tai henkilökohtaista) historiaa. Anna sen sijaan tiivis ja ytimekäs hissipuhe, joka osoittaa haastattelijalle miksi sinä voisit olla juuri sopiva tähän työtehtävään. 

Yksi esimerkki mitä kannattaa käyttää hissipuheena on nykyhetken, menneisyyden ja tulevaisuuden kaava. Kerro ensiksi hieman nykyisestä roolista mitä teet (mikäli olet siis töissä: kerro työtehtäviesi laajuus ja suurin saavutus, mikäli sellainen on). Kerro sen jälkeen hiukan taustaa siitä, miten päädyit sinne ja kokemuksistasi, jotka ovat relevantteja haettavaan työtehtävään. Lopuksi johda keskustelu siihen miksi olet kyseisessä työhaastattelussa ja mitä haluat saavuttaa uudessa työtehtävässä.

2. Miten kuulit tästä työpaikasta?

Toinen näennäisesti yksinkertainen työhaastattelu kysymys. Tämän kysymyksen esittäytyessä sinulla on itse asiassa täydellinen tilaisuus erottua ja osoittaa intohimoasi hakemaasi yritykseen. Jos esimerkiksi sait tietää työpaikasta ystävän tai ammatillisen yhteyshenkilön kautta, kerro henkilön nimi ja syy miksi olit uudesta työpaikasta niin innoissasi. Jos löysit työpaikan esimerkiksi Duunitorin, tai muun työnhakukoneen kautta, kerro haastattelijalle, mikä kyseisessä työtehtävässä kiinnitti huomiosi.

3. Miksi haluat työskennellä tässä yrityksessä? / Miksi haluat tulla meille töihin?

Yritä varoa yleisiä vastauksia! Jos vastauksesi voisi koskea muita saman alan yrityksiä tai jos vastauksesi saa sinut kuulostamaan samalta kuin kaikki muut ehdokkaat, menetät mahdollisuuden erottua joukosta. Voit käyttää hyödyksesi yhtä kolmesta strategiasta: Tee taustatutkimus ja osoita jokin asia, mikä tekee yrityksestä ainutlaatuisen joka todella houkuttelee sinua; puhu siitä, miten olet nähnyt yrityksen kasvavan ja muuttuvan siitä lähtien, kun kuulit siitä ensimmäisen kerran; tai keskity organisaation mahdollisuuksiin tulevaan kasvuun ja siihen, miten voit edistää sitä. Riippumatta siitä, minkä strategian valitset, muista olla täsmällinen. Mikäli et osaa vastata tähän kysymykseen työhaastattelussa, se voi olla punainen lippu itsellesi, sillä rekrytointiprosessi on siinä mennessä jo erittäin pitkällä. Tämä voi kertoa sen, että työtehtävä ei välttämättä ole sinulle paras fitti. 

4. Miksi haluat tämän työn?

Newsflash! Yritykset haluavat palkata ihmisiä, jotka ovat intohimoisia työstään. Tähän kysymykseen sinulta saattaa löytyä jo oma vastaus. Mikäli ei, tässä muutama vinkki miten lähteä rakentamaan oikeanlainen vastaus. Löydä ensin pari keskeistä tekijää, jotka tekevät työpaikasta sinulle täydellisen (esim. ”Rakastan asiakaspalvelua, koska tykkään olla ihmisten kanssa jatkuvasti tekemisissä. Pidän myös siitä että voin jatkuvasti auttaa ihmisiä jotka tarvitsevat apua ongelman ratkaisemiseksi, se tuo minulle onnistumisen tunteen.”), ja sen jälkeen kerro miksi tykkäät hakemastasi yrityksestä (esim. ”Olen aina ollut intohimoinen nuorten koulutuksesta ja minusta teette sen eteen isoja asioita, siksi haluan olla osa sitä”).

5. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?

Tämä kysymys on erittäin suorasanainen. Mutta mikäli sinulta kysytään tämä kysymys, olet hyvässä asemassa. Tämän paremmaksi kysymykset eivät mene, jossa pääset kertomaan taidoistasi haastattelijalle. Sinun tehtäväsi on luoda vastaus, joka kattaa kolme asiaa; 1. Et tee ainoastaan työtä, vaan tuotat myös hyviä tuloksia; 2. Sopeudut hyvin tiimiiin; 3. Olisit parempi fitti kuin kukaan muu hakija.

6. Mitkä ovat suurimmat vahvuutesi?

Toinen kysymys, jossa sinulla on mahdollisuus kertoa asioista, mitkä tekevät sinusta täydellisen hakijan kyseiseen työtehtävään. Kun vastaat tähän kysymykseen, ajattele laatua äläkä määrää. Toisin sanoen, älä jaarittele haastattelijalle koko adjektiivilistaasi. Valitse sen sijaan yksi tai kaksi vahvuutta jotka ovat olennaisia hakemaasi työtehtävään ja havainnollista niitä esimerkeillä tai tarinoilla. Tarinat ovat aina mieleenpainuvampia. Ja mikäli sinulla on vielä jotakin kerrottavaa itsestäsi, mikä erottaa sinut muista, niin nyt sinulla on toinen täydellinen aika kertoa se.

7. Mitkä ovat heikkoutesi?

Seuraavaksi on luvassa jokaisen suosikkikysymys. Tähän kysymykseen on haastavaa vastata, koska siihen on helppoa antaa kliseinen vastaus. Mutta mitä haastattelija todella yrittää kaivaa esille tällä kysymyksellä – punaisten lippujen lisäksi – on itsetuntemustasi ja rehellisyyttäsi. Eli vastaamalla tähän ”Olen aina ollut hieman huono aikarajojen kanssa” ei ole vaihtoehto – mutta ei myöskään ”Ei minulla ole mitään heikkouksia”. Tähän kysymykseen voi löytää hyvän vastauksen esittämällä jonkin ongelman, jota olet pyrkinyt korjaamaan. Eli valitse itsestäsi heikkous ja lisää vastaukseen jotain positiivista. Esimerkiksi: “Minulla on ollut paha tapa kiirehtiä projektien kanssa, koska olen halunnut saada ne nopeasti pois alta. Mutta nyt olen opetellut hidastamaan tahtia ja keskittymään enemmän laatuun kuin määrään.” 

8. Kerro suurin saavutuksesi

Tällä kysymyksellä kartoitetaan arvojasi ja vahvuuksiasi. Missä olet hyvä? Mitä arvostat elämässä? Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi? Haastattelija arvioi vastauksestasi, sopivatko vahvuutesi ja arvosi kyseiseen työtehtävään. Työhaastatteluun mentäessä kannattaakin olla mietittynä valmiiksi jokin yrityksen tai työtehtävän kannalta relevantti saavutus, joko työelämästä tai harrastuksista.

9. Missä näet itsesi viiden / kymmenen vuoden kuluttua?

Jos sinulta kysytään tämä kysymys, ole rehellinen tulevaisuuden tavoitteistasi, mutta harkitse tätä: Haastattelija haluaa tietää a) oletko asettanut realistisia odotuksia urallesi, b) jos sinulla on kunnianhimoa (toisin sanoen, haastattelija haluaa nähdä onko tämä ensimmäinen kerta kun pohdit tätä kysymystä, vai oletko jo tietoinen tavoitteistasi), ja c) vastaako kyseinen työpaikka tavoitteitasi. Paras vaihtoehto on miettiä realistisesti mihin tämä työpaikka voisi viedä sinut ja vastata kysymykseen näillä linjoilla. Ja mikäli työpaikka ei ole yksisuuntainen lippu tulevaisuutesi toiveisiin. On hyvä sanoa, että et ole aivan varma mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta näet, että tämän työn kokemuksella on tärkeä rooli sen päätöksenteossa.

10. Mitkä asiat tuottavat sinulle stressiä ja miten toimit paineen alla?

Tämä on sellainen kysymys, johon moni saattaa vastata lyhyesti sanomalla esim; “En stressaa” tai “Osaan pitää pääni kylmänä”. Jokainen meistä on jossakin vaiheessa elämää stressin alla. Tämän takia on hyvä kertoa haastattelijalle omista strategioista stressin käsittelemiseksi (olipa kyse meditaatiosta tai siitä, että lähdet lenkille tai pidät päivittäistä tehtävälistaa). Voit myös kertoa haastattelijalle esimerkin stressaavasta työtilanteesta jonka osasit hallita onnistuneesti, mikäli sinulta sellainen tarina löytyy.

11. Kerro isoimmasta mokasta, jonka olet tehnyt töissä.

Jokainen meistä tekee virheitä, ja se on ihan okei! Tällä kysymyksellä nimenomaan selvitetään miten hakija suhtautuu omiin mokiin tai virheisiin. Mitä hakija on esimerkiksi oppinut virheistään ja mitä hän on tehnyt varmistaakseen, etteivät ne toistu. Kysymykseen kannattaa siis vastata suoraan esimerkillä ja kertoa samantien, mitä on oppinut kyseisestä mokasta. Työnantajat nimenomaan etsivät työntekijöitä, jotka ovat tietoisia itsestään, voivat ottaa palautetta vastaan ​​ja haluavat tehdä asioita paremmin. 

Yleiset työhaastattelukysymykset

Työhaastattelukysymyksiin valmistautuminen parantaa mahdollisuuksiasi työpaikan saamiseen.

Yllättävät työhaastattelukysymykset – Kysymykset jotka testaavat sinua

Näitä kysymyksiä et välttämättä kohtaa niin usein, mutta ne voivat kertoa sinusta hyvinkin paljon. Työhaastatteluun mentäessä kannattaa varautua vastaamaan myös eriskummallisiin kysymyksiin. Työnantajat kokeilevat usein sitä, miten sujuvasti otat vastaan yllättävänkin haasteen, tai millainen luonne taikka arvot sinulta löytyy. Älä panikoi. Mieti hetki ja muista, että suurimpaan osaan näihin ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta.

1. Mikä positiivinen adjektiivi kuvaa sinua kaikkein vähiten?

Tällä kysymyksellä testataan hakijan nopeaa reaktiokykyä ja sopeutumista tilanteeseen, sekä myös rehellisyyttä ja itsetuntemusta.

2. Myy minulle tämä kynä. 

Jos haet etenkin myyntityöhön, haastattelija saattaa asettaa sinut kiperään paikkaan myymään heille kynän, vesipullon tai mitä vain työhaastattelu hetkellä huoneesta löytyy. Pääasiassa paineensietokykyjäsi testataan. Yritä siis pysyä rauhallisena ja luottavaisena ja käyttä kehonkieltä oikein. Luo katsekontakti, istu selkä suorassa ja näytä heille että pärjäät tällaisessa tilanteessa. Varmista, että kuuntelet ja ymmärrät ”asiakkaan” tarpeet. Tarkista tuotteen ominaisuudet ja edut ja hoida homma kotiin ikään kuin olisit oikeasti myymässä tuotetta asiakkaalle. 

Yleiset työhaastattelukysymykset

Kysymykset työnantajalle / yritykselle

Kun työhaastattelu lähenee loppua, sinulla on varmasti aikaa esittää omat kysymyksesi työnantajalle, jotka auttavat sinua päättämään, voisiko tämä yritys ja työ olla sinulle sopiva. Hyvien kysymysten esittäminen antaa myös sinusta kiinnostuneen ja valveutuneen kuvan, sillä olet selvästi miettinyt kyseistä työnantajaa ja olet halukas oppimaan heistä lisää.

Kun olet kysymässä jotain työnantajalta, muista tämä nyrkkisääntö: älä kysy kysymyksiä, joihin löydät vastauksen helposti itsekin. Työnantaja toivoo, että olet tutustunut yritykseen jo ennen työhaastattelua. Jos kysyt itsestäänselvyyksiä, saatat antaa itsestäsi huonosti valmistautuneen kuvan.

Alhaalla on nyt lyhyt lista muutamasta kysymyksestä joita voit käyttää hyödyksesi. Mikäli käytät näitä, muista muotoilla ne uudelleen omin sanoin ja tilanteeseen sopiviksi. Yleensä työnantajat haluaa kuulla haastateltavalta kysymyksiä tapaamisen loppupuolella, mutta kysymyksiä voi tilanteesta riippuen kysyä haastattelun aikana. 

1. Kysy haastattelijalta

  • Mikä tässä yrityksessä on mielestäsi parasta?
  • Mitä tässä yrityksessä työskentely on opettanut sinulle?
  • Mikä on ollut sinun urasi kohokohta tässä yrityksessä?

Mikäli rekrytointia hoitaa ulkopuolinen taho, voit kysyä haastattelijalta samankaltaista kysymyksiä muotoilemalla ne eri tavalla:

  • Olet rekrytointiprosessin aikana varmasti tutustunut hyvin [rekrytoivaan yritykseen]. Mikä on omasta mielestäsi parasta tässä työpaikassa?

2. Kysy työtehtävistä

  • Millaisia tavoitteita tälle työtehtävälle ja uudelle työntekijälle on asetettu?
  • Millainen henkilö menestyy parhaiten tässä työpaikassa?

Lue myös: Mitä kysyä työhaastattelussa – lista esimerkkikysymyksiä

Työnhaun käsikirja:

Aiheeseen liittyvää:

työhaastattelu

Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelu on ehdottomasti suurelle osalle hakijoista jännittävä vaihe, sillä työpaikan ...
Lue lisää

Seuraava luku: Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiratiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Katso avoimet työpaikat

Wellpackin kautta löydät teollisuuden, tuotannon ja logistiikan parhaat työpaikat

1. Työnhaun aloittaminen

Etsitkö töitä, mutta et ole täysin varma mistä aloittaa? Aloita tästä ja ota apuvälineeksi tämä käsikirja.

Lue lisää →

2. Ansioluettelo eli CV

Ansioluetteloon kerätään mm. työkokemus. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet hyvän CV:n tekemiseen.

Lue lisää →

3. Työhakemus

Tästä luvusta löydät ohjeita hyvän työhakemuksen tekemiseen ja ladattavan työhakemusmallin.

Lue lisää →

4. Työhaastattelu

Tästä luvusta löydät kaikki tarvittavat ohjeet työhaastatteluun valmistautumista varten.

Lue lisää →

5. Ohjeet ja mallit

Kaipaatko inspiraatiota tai kenties ladattavan työhakemusmallin. Tästä luvusta löydät kaikki ohjeet ja mallit.

Lue lisää →

6. Kesätyöt

Oletko tulevana kesänä vailla tekemistä? Tästä luvusta löydät vinkkejä kesätyön hakemiseen.

Lue lisää →